reklama

Pohlavní styk jako způsob reprodukce do 20 let zmizí. Sex bude provozován jen pro zábavu a děti, které z něj vzejdou, by navíc mohly být ve společnosti považovány za méněcenné. S tímto závěrem svého bádání přišel americký vědec ze Stanfordské univerzity.

Drtivá většina narozených dětí bude pocházet z laboratoře. Umělé oplodnění nebude invazivní jako dosud, bude lépe dostupné a alespoň ve vyspělých zemích běžné. "Do dvaceti až čtyřiceti let, když bude chtít nějaký pár dítě, poskytne muž spermie a žena kus kůže," píše Henry Greely ve své knize.

Z kožního štěpu matky vytvoří lékaři kmenové buňky. S jejich pomocí vypěstují několik vajíček, která pak oplodní poskytnutými spermiemi. Embrya, která tímto způsobem vzniknou, pak odborníci rozdělí podle kategorií. Jednotlivé plody pak představí nastávajícím rodičům.

"Jednou kategorií budou vážné choroby a defekty, které budou tvořit jedno až dvě procenta," popsal odborník na genetiku. "Další kategorií budou ostatní nemoci. V té třetí se bude rozhodovat o vzhledu a dispozicích - vlasy, oči, tvar obličeje nebo třeba pleš. A poslední budou tvořit vlastnosti a schopnosti."

Pár si na základě těchto kategorií a předpovědí vybere dítě, které bude chtít. Sex bude možná provozován pro zábavu, rozhodně ne k reprodukci. Nebude totiž důvod, většina lidí si raději zvolí, jaké jejich dítě bude a udělá maximum pro jeho zdraví.

Profesor Greely nastínil svou teorii v knize Konec sexu a budoucnost lidské reprodukce (The End of Sex and the Future of Human Reproduction). Argumentuje i tím, že velká část jeho předpovědi je možná už dnes.

Umíme vypěstovat život?

K rozmnožování v laboratořích ostatně mají nakročeno jeho kolegové, kteří vyvinuli umělou dělohu, která nahrazuje dělohu a placentu. Nový vynález by zatím mohl výrazně zvýšit šanci na přežití dětí narozených dlouho před termínem, není ale vyloučeno, že by jednou nahradil matky úplně.

V umělém vaku naplněném plodovou vodou odborníci dokázali vytvořit podmínky podobné v děloze a placentě. Prototyp zařízení vyzkoušeli na šesti jehňatech, jejichž přirozený vývoj v mateřském lůně byl přerušen v době, která odpovídá 23. či 24. týdnu lidského plodu, tedy konci pátého měsíce těhotenství.

Například v USA se předčasně v rozmezí 23. až 26. týdne těhotenství narodí ročně 30.000 dětí, naděje na jejich přežití je mimořádně nízká, zemře jich až 70 procent. Mnoho z těch, kteří extrémně brzké narození přežijí, se pak následně potýká s celoživotními zdravotními problémy.

S pomocí umělého vaku a v laboratoři připravené plodové vody však byli vědci schopni pokračovat ve vývoji plodů jehňat. Takovéto prostředí navíc bylo takřka sterilní. Vývoj plic plodů jehňat je podle fyziologa Marcuse Daveyho, který se na testech podílel, velmi podobný tomu lidskému.

Budoucnost sexu je v robotice

Mezilidské hrátky podle odborníků nebudou v budoucnu muset sloužit k reprodukci. Ostatně už nyní na ně řada lidí a párů zanevřela a jejich východiskem může být v budoucnu sex s roboty. 

Doktor Ian Pearson ve spolupráci s britským prodejcem sexuálních pomůcek Bondara předpovídá, že do roku 2050 bude mít většina lidí nejčastěji sex s robotem. Opírá se o fakt, že sexuální hračky, jako jsou vibrátory, se používají už více jak jedno století a pornografie se stala běžně přijímanou věcí. 

Specialsita na umělou inteligenci David Levy dokonce předpovídá, že lidé budou s roboty uzavírat manželství a vztah s nimi bude velmi populární. Odborníci se také obávají, že vzestup sexuálních robotů může vyvolat úzkost u mužů a žen, kteří androidy dostatečně neuspokojí. S technologickým pokrokem navíc budou roboti vypadat jako lidé. Tvrdí to experti, podle kterých bude na fyzické vztahy pohlíženo jako na primitivní. Technologie bude na takové úrovni, že člověk už rozdíl mezi robotem a živou bytostí ani nepozná.

V budoucnu bude běžné, že lidé získají první sexuální zkušenost s robotem. Na vědeckém festivalu svou obavu zmínil profesor Noel Sharkey z univerzity v Sheffieldu. Varoval, že sex s androidy může mít fatální následky pro budoucí generaci teenagerů.

"Sex se stroji je už nyní lidem dostupný a jsem si jistý, že během příštích deseti let bude běžnou záležitostí. Myslím si, že bude zaveden věkový limit. Pokud však budou mít dospělí lidé sexuálního robota doma, nebude pro mládež těžké ho potají využít," uvedl profesor Sharkey a dodal: "Není problém mít sex se strojem, ale co když tak lidé budou prožívat svůj první sex, první vztah?"