Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci zjistili, co s námi dělají hádky. A zhrozili se

Násilí, ilustrační fotografie
Násilí, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Neustálé hádky s partnery, přáteli či příbuznými zvyšují riziko úmrtí ve středním věku. Nejohroženější přitom jsou muži a ti, kdo nejsou v práci, informovali dánští vědci v nové studii zveřejněné v časopise Journal of Epidemiology and Community Health.

Ačkoli tým vědců z Kodaňské univerzity spočítal, že neustálé hádky zvyšují riziko mužů či žen dvou až trojnásobně nad běžnou výši, nedokázal plně vysvětlit faktory, které za touto spojitostí stojí, uvedl zpravodajský server BBC News.

Předchozí výzkum zjistil, že lidem trpícím úzkostí a těm, kteří jsou zavalení požadavky od partnera a dětí, stejně jako těm, kdo se s blízkými příbuznými často hádají, může hrozit zvýšené riziko srdečních chorob a infarktů.

Podle dalších studií dobré společenské vazby a široká síť přátel mají na zdraví pozitivní vliv.

Co spouští hádky?

Hádka může představovat nekalý způsob, jak si dokázat, že máme moc. Obzvlášť když si domů přineseme konflikt z práce nebo se cítíme slabí vůči požadavkům našich blízkých, kterým ustupujeme proti své vůli (přání rodičů, sourozence), případně jsme si do vztahu přinesli neuzavřený konflikt z minulosti.

Máme pocit, že když ustoupíme, oslabí se naše pozice. Pokud se vůči partnerovi cítíme silnější, v hádce s ním se naskytne šance vyhrát konflikt, který jsme nevyhráli jinde. Taková podvědomá snaha o vyrovnání skóre brzdí přijetí partnerova názoru/řešení či jakéhokoliv kompromisu. Je to nefér vůči osobám, na které jsme konflikt přenesli.

Dalším spouštěčem může být okolnost, že v řeči partnera slyšíme něco navíc, co tam není (tedy pokud tam náš partner opravdu nevložil nějakou skrytou, ironickou narážku). Na vině může být naše zacyklenost v prožívání daná negativní zkušeností z minulosti, komunikační vzorec z minulého vztahu či z původní rodiny, vysvětluje server psychologie.cz.

Určitý typ hádek spouští potřeba ventilovat nahromaděné napětí, potřeba zbavit se stresu. Ohnisko hádky je pohyblivé. Spouštěčem může být něco, co by za jiných okolností nechalo osobu, která se potřebuje pohádat, aby se zbavila stresu, v klidu.

V neposlední řadě může být důvodem hádek vrozená vlastnost: jeden či oba partneři disponují rysem osobnosti, který má drama v oblibě. Hysterickým rysem může být vybavena osobnost ženy i muže.

Témata:  lidé zdraví zajímavosti násilí

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy