Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hitlerova poradkyně promluvila: Jak vypadala poslední večeře nacistického vůdce?

Adolf Hitler
Adolf Hitler
Foto: National Archives

Nacistický vůdce Adolf Hitler byl v mnoha ohledech podivín. Jednou z těch "menších" zajímavostí o jeho životě je odpor, který uchovával k masu. Proto měl po svém boku odbornici na stravování, která se mu stavila o pravidelné dávky jídla, tehdy třiadvacetiletou Constanze Manziarlyovou. Jaký byl její příběh a jak vyprávěla o hrůzách, které zažila v berlínském bunkru?

Constanze Manziarlyová měla pouze 23 let, když začala pracovat jako Hitlerova odbornice na vegetariánskou stravu. Jako jedna z mála měla to "štěstí", že s ním zůstala až do roku 1945, kdy vůdce Třetí říše spáchal v berlínském bunkru sebevraždu se svou manželkou Evou Braunovou.

Dva dny po ní utekla Manziarlyová z bunkru s Hitlerovou sekretářkou Traudl Jungeovou ve skupině vedené vůdcem brigády SS Wilhelmem Mohnkem. Nacisty ale přepadli vojáci Rudé armády a odvedli do stanice metra. Od té doby Hitlerovu odbornici na výživu nikdo neviděl.

Přesto se její zážitky z bunkru zachovaly, v osobních listech své sestře totiž často psala o tom, co pod nadvládou nacistů prožívá. Prozradila tak například, že Hitlerovi připravila jeho poslední jídlo, těstoviny s rajčatovou omáčkou. 

V dopisech, které zveřejnil historik Stefan Dietrich, Manziarlyová popisuje Hitlera jako náročného a vybíravého jedlíka, který ji vystavil "nepředstavitelným těžkostem" a zanechal v ní dojem, že je jednou nohou v hrobě.

Manziarlyová se do Hitlerových služeb dostala náhodou. Na klinice v Berchtesgadenu studovala přípravu syrových vegetariánských jídel a  Hitlerův horský dům Berghof stál v blízkosti tohoto zařízení. Nacistický vůdce, který měl averzi vůči masu, si z kliniky nechával posílat jídlo, následně zaměstnal Manziarlyovou jako svou osobní výživovou poradkyni.

Vzal si ji i do bunkru v Berlíně, kde prožil poslední dny. Podle historika dostala mladá dívka nabídku, která se jednoduše neodmítá. Nadšená z ní ale nebyla. V listech popisovala, že připravit Hitlerovi jídlo je "kulinářská výzva", protože nejraději jedl proso nebo tvaroh se lněným olejem.

Jako náhradu masa měl rád houby a od začátku druhé světové války prý jako dezert jedl dvě nastrouhaná jablka. S přibývajícími roky ale bylo pro kuchařku stále těžší vypouštět z bunkru nějaké informace. 

Od roku 1944 proto začala v listech používat kódy, aby zamaskovala skutečná jména a místa. Hitler byl nazýván jako "vrchní lékař", Berghof "letovisko" a bunkr, ve kterém zemřel, byl "rekreační dům".

V jednom dopise také popisovala hrůzy, které se v bunkru odehrávaly. Uvedla například, že se kousala do jazyka strachy, když viděla Hitlerovu názornou ukázku, jak používat kyanidové kapsle.

Témata:  Adolf Hitler II. světová válka nacisté

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy