Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rádi lenošíte? Nemějte výčitky, podle vědců je to známka vysoké inteligence

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Nový výzkum vědců z USA prokázal, že inteligentní lidé mají častěji sklony k tomu odpočívat a více lenošit, než jejich protějšky. Studie podporuje teorii, že lidé s vysokým IQ se méně nudí a tráví více času přemýšlením.

Druhý opak lidí může být více fyzicky aktivní, když dělají úkol, u kterého je potřeba déle přemýšlet. Buď protože se tím nechtějí zabývat dlouho, nebo protože je to brzy začne nudit," informuje server Independent.

Vědci z univerzity ve Fort Myers to zjistili klasickým testem, kde účastníci hodnotili, jak silně se shodují s tvrzením "rád hledám nové řešení pro úkoly a přemýšlím o tom více" a s "dělám na tom, jak je potřeba a jak musím, abych dosáhl potřebného výsledku".

Z tohoto testu vybrali 60 účastníků, 30 na každé straně barikády a během následujícího týdne obě skupiny nosily zařízení na zápěstí, které sledovalo jejich pohyb a úroveň aktivity. To vědcům poskytlo nepřetržité informace o tom, jak byli účastníci fyzicky aktivní.

Výsledky ukázaly, že lidé, kteří více myslí, jsou mnohem méně fyzicky aktivní a více lenoší. Závěry studie byly ze statistického hlediska popsané jako velmi významné a robustní. Podle výzkumníků se druhá skupina, která nad problémy dlouho nepřemýšlí, dříve nudí a zaplňují čas fyzickou aktivitou.

Témata:  lidé lenost spánek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy