Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci šokují: Na mor zemřela polovina Evropy, podle nich to ale bylo dobře

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Středověká "černá smrt", děsivá epidemie moru, která si vyžádala miliony obětí, přinesla lepší zdraví budoucím generacím. Vyplývá to z analýzy koster na londýnských hřbitovech, o níž informoval zpravodajský server BBC News.

Při epidemii zemřely desítky milionů lidí, ale jejich potomci žili déle a těšili se lepšímu zdraví než kdy předtím, uvedla nová studie. Černá smrt patřila mezi nejničivější epidemie v dějinách lidstva. Ti, kdo ji přežili, ale měli prospěch ze zvyšující se životní úrovně a lepší stravy.

Ke zlepšení zdraví došlo jen proto, že zemřel značný počet lidí; to je důkazem, jakou moc mají infekční nemoci při vytváření zdravotních vzorců u populace, uvedla výzkumnice Sharon DeWitteová z Jihokarolínské univerzity.

Černá smrt vyhubila v Evropě ve 14. století 30 až 50 procent obyvatel. Zasévala hrůzu všude, kde se u nemocných objevily typické boule a černé skvrny, aby pak během několika dní zemřeli.

Nejohroženější byli starší a nemocní lidé. Epidemie měla na společnost značný dopad, vesnice ohrožoval hlad, protože v nich nezbyl nikdo, kdo by zoral a osel pole, aby přinesla sklizeň.

Navzdory analýzám historických záznamů je ale zatím známo jen málo o celkovém zdravotním stavu a úmrtnosti populace před a po epidemii. Vzorky datující se několik stovek let po černé smrti naznačují, že šance na přežití a celkové zdraví se výrazně zlepšily do 16. století, kdy lidé žili mnohem déle než před vypuknutím epidemie.

Vybudování kanalizace v 18. století významnou mírou přispělo k ukončení poslední velké epidemie v naších zemích a k zamezení jejímu opětovnému návratu. Došlo totiž ke snížení výskytu krys v okolí lidských obydlí. I dnes je základem preventivních opatření důkladná deratizace a dezinfekce míst bydliště.

Bakterie, která epidemii černé smrti způsobila - Yersinia Pestis - se ale vyvíjela a mutovala, a i dnes ve světě stále zabíjí.

V současnosti se mor vyskytuje pouze v několika endemických oblastech, kde se zdržují jeho přírodní přenašeči- potkany a krysy. Jsou to hlavně oblasti stepí a lesů, přičemž se vyskytuje se jak v tropickém, tak i ve studeném pásmu. Lidská onemocnění jsou již dnes sporadická, nahlášeny byli případy ze severní Afriky, Indie, Mongolska, Jižní Sibiře, ale i Spojených států.

Témata:  mor historie nemoc lékaři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy