reklama

Brambory tvoří nedílnou součást lidského jídelníčku a v České republice jsou jednou z nejoblíbenějších příloh. Vědci z čínské Univerzity Zhejiang odhalili, že velká konzumace brambor snižuje riziko onemocnění rakovinou žaludku. Informoval o tom server Independent.

Tento výzkum se zakládá na informacích ze 76 studií a celkem zahrnuje informace o 6,3 milionech lidí. Předmětem zkoumání bylo hned několik druhů zeleniny.

Výsledky odhalily, že konzumací brokolice, brambor, česneku, hlávkového zelí, kadeřávku a celeru lze snížit riziko onemocnění rakovinou žaludku o třetinu. Naopak konzumace soli, pálenek, piva a konzervovaného jídla riziko onemocnění zvyšuje.

Jak server vysvětluje, za pozitivním účinkem na lidské zdraví pravděpodobně stojí vysoký obsah vitamínu C, „který funguje jako antioxidant na buněčný stres v žaludku. Každodenní konzumace 50g vitamínu snížila riziko rakoviny o osm procent."

Brambory ale nejsou jedinou potravinou, kterou se dá bojovat proti rakovině. Někteří odborníci tvrdí, že mohou využít i další věc spojenou s jídlem, ne však tak oblíbenou. A sice salmonelozu.

Jihokorejští vědci zjistili, že právě tato nebezpečná střevní bakterie, která mobilizuje imunitní systém, dokáže ničit rakovinné buňky. 

Odborníci z Chonnam National University Hwasun Hospital tvrdí, že tato bakterie umí mnohem více, než jen upoutat člověka v mučivých křečích na toaletu. Dokáže totiž proniknout až k nádorovým buňkám a zalarmovat imunitní systém, aby dokázal úspěšně ničit nádorové buňky.