reklama

Mise Apollo 10 byla druhou cestou lidské posádky na oběžnou dráhu Měsíce. V květnu 1969 měla v tamních podmínkách otestovat lunární modul. Šlo o technickou generálku před prvním přistáním člověka na jediné přirozené družici Země. Letu se tehdy účastnil i americký astronaut českého původu Eugene Cernan. Zastával pozici pilota lunárního modulu.

Podle zveřejněné komunikace problém s létajícími fekáliemi zpozoroval velitel lodi Thomas Stafford. "Rychle mi podejte plenu...letí tady ve vzduchu lejno," oznámil podle serveru news.com.au.

Zbylí členové posádky, pilot velitelského modulu John Young a zmíněný Cernan se následně dohadovali, kdo je za nepříjemný odpad zodpovědný. Sám velitel vinu vehementně popíral. Jeho výkaly prý více zapáchaly. Cernan následně zjistil, že v lodi poletují i další fekálie.

Šlo zřejmě o ojedinělý únik. Během letů lodí Apollo byla moč vypouštěna z kabiny speciálním systémem, fekálie pak astronauti uchovávali ve speciálních pytlích. NASA tehdy došla k názoru, že tato metoda je dostatečná, přestože posádky tvrdily, že dojít si na "velkou" vyžaduje velkou dávku zručnosti.