reklama

"Velká část zdrojů pitné vody a sladkovodních ekosystémů je ohrožena vysokou koncentrací léčiv," uvedl v úterý na tiskové konferenci ve Vídni Francesco Bregoli, výzkumný pracovník institutu pro vodní vzdělávání v Delftu v Nizozemsku a šéf mezinárodního týmu, který vyvinul metodu sledování znečištění vod léčivy.

Velké množství léků jako jsou analgetika, antibiotika, hormony, psychiatrické léky nebo antihistaminika bylo zjištěno na úrovních nebezpečných pro volně žijící živočichy. Ty na ně mohou mít zhoubný vliv. Endokrinologické léky například způsobují pohlavní změny u ryb a obojživelníků.  

Jako příklad Bregoliho tým uvádí zamoření lékem Defonack. Ten se běžně používá proti zánětům. Na světě je ročně vyrobeno 2400 tun tohoto léku. Několik set kilogramů končí v řekách. Čističky odpadních vod jsou z toho schopny zachytit zhruba pouze 7%.  

Zbytek odchází do volné přírody. 20% absorbuje okolí řek a zbytek se dostává do oceánů. Výzkumníci zjistili, že více než je povolený limit Defonacku v EU, tedy 100 nanogramů na litr vody, je zamořeno na planetě více než 10 000 kilometrů řek.

Vědci ve své zprávě upozorňují především na skokový nárůst znečištění léky. Zatímco v roce 2000 bylo takto postiženo 50% toků, o deset let později již nenašli řeku bez kontaminace léčivy. V severní America a Evropě je problém díky vyspělému vodnímu hospodářství a čističkám vod poněkud menší. K nejhoršímu znečišťování dochází v Asii a Africe, kde prakticky žádná dekontaminace znečištěné vody neexistuje.

Vedle zavedení procesů k čištění vody, by základem k omezení znečištění léčivy, mělo být zavedení nových snadno odbouratelných léčiv a především omezení jejich konzumace. Jak zpráva varuje, největší nebezpečí plyne především z nárůstu odolnosti nemocí proti antibiotikům. Těch se dostává po použití do přírody skrze odpad až 70-80%.