Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je urychlovač částic nebezpečný? Co by se stalo, kdyby do něj něco spadlo?

Urychlovač částic
Urychlovač částic
Foto: CERN

Na světě existuje několik urychlovačů částic, které mají pro vědce a fyziky svůj nezaměnitelný význam. Pro laiky ale mnohdy nejsou nijak zajímavé a málokdo tuší, jak vlastně fungují a k čemu jsou. Přesto v nich tato zařízení občas vyvolávají otázky spojené s fantaskními scénáři. Jaká je ale realita?

Kultovní počítačová hra Half-Life z roku 1998 v dobách své slávy nenechala usnout nejednoho náruživého hráče. Na jejím počátku přerušíte tok energetického paprsku, čímž vznikne brána mezi dvěma světy a zápletka je rázem na scéně.

Podobné výjevy dodnes nutí mnoho lidí domnívat se, že kupříkladu právě urychlovače jsou něčím nebezpečným. Samotné urychlovače, z nichž nejznámější je ten v CERNu, přitom slouží fyzikům k výzkumu elementárních částic.

Urychlovače totiž pracují primárně s ionty, elektrony nebo pozitrony. Tyto částice jsou v urychlovači zrychleny a následně do sebe narážejí. Při těchto srážkách se částice rozptýlí dají vzniknout částicím novým.

Samozřejmě, že v praxi je celý proces o mnoho složitější, na nastínění situace ale zevrubný popis stačí. Na rozdíl od některých konspiračních teorií se tak v urychlovačích nepracuje s radiací ani mutací.

Přesto se nelze vyvarovat otázce, co by se stalo, kdyby o urychlovače spadlo něco živého. V tomto případě ale nemusíme vymýšlet složité teorie a propočty, stačí se pouze podívat do minulosti.

V roce 2016 se transformátorem v areálu švýcarského CERNu podařilo prokousat malému savci. Podle některých serverů se jednalo o lasičku, ale podle oficiálního dokumentu Evropské organizace pro jaderný výzkum se mohlo jednat také o kunu.

Drobné zvíře však svůj výlet do přísně zabezpečeného zařízení nepřežilo a technici na místě našli pouze spálené ostatky zvířete. A ačkoliv zvíře způsobilo poruchy elektřiny, k žádnému vážnému poškození nedošlo. 

V praxi tak v případě, že se něco dostane do urychlovače, sice dojde k úmrtí, nikoliv však ke konci světa, jak se někteří domnívají.

Témata:  urychlovač částic CERN vědci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy