reklama

Vše způsobil paradoxně omyl. Vědcům se v laboratoři na Kalifornské univerzitě nečekaně podařilo vytvořit systém, který by mohl vydržet až 400krát tak dlouho, co vydrží dnešní baterie.

Nejde o jednorázovou výdrž, tedy jak dlouho zařízení na jedno nabití vydrží, ale o takzvanou životnost baterie – tedy kolik nabíjecích cyklů je baterie schopná vydržet, než se její kapacita nenávratně zmenší.

Nová baterie by neukládala elektřinu v lithiu, jako je tomu u dnešních baterií, ale ve zlatých nanovodičích. Vědci se původně snažili vytvořit baterii, která by byla pro používání bezpečnější, protože by svůj náboj ukládala v elektrolytickém gelu.

Nejedná se sice o první použití zlatých nanovodičů; spojení s elektrocytickým gelem ale zřejmě vytvořila nečekaně úspěšnou kombinaci.

Vědci vysvětlují, že zatímco běžná životnost tohoto typu zařízení je 5-7 tisíc nabíjecích cyklů, jim se podařilo vytvořit systém, který po 200 tisících nabíjecích cyklů přišel jen o 5 % své kapacity.

Použití zlata by při komerční výrobě bylo velmi drahé, vědci se proto snaží efekt napodobit s niklem. Situaci jim ale komplikuje fakt, že díky tomu, že k celému objevu došlo náhodou, si nejsou zcela jisti všemi podmínkami, které jsou pro vytvoření efektu nutné.

Zatím se také nejedná přímo o baterii a není jasné, zda se podaří efektivitu zachovat i při zvětšení systému pro použití v běžných zařízeních. I tak se ale podle nich jedná o přelomový objev.