Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Baterie, která vydrží celý rok? Vědci díky omylu učinili velký objev

Apple
Apple
Foto: Pixabay

Selhání baterie v době plné moderních technologií nějakým způsobem už potkalo většinu lidí. Ať už jde o telefon nebo notebook, postupným používáním se kapacita baterie zmenšuje, až je natolik malá, že zařízení vydrží jen chvíli a je třeba baterii nahradit. Tato situace by se ale podle zprávy server Science Alert už brzy mohla stát minulostí.

Vše způsobil paradoxně omyl. Vědcům se v laboratoři na Kalifornské univerzitě nečekaně podařilo vytvořit systém, který by mohl vydržet až 400krát tak dlouho, co vydrží dnešní baterie.

Nejde o jednorázovou výdrž, tedy jak dlouho zařízení na jedno nabití vydrží, ale o takzvanou životnost baterie – tedy kolik nabíjecích cyklů je baterie schopná vydržet, než se její kapacita nenávratně zmenší.

Nová baterie by neukládala elektřinu v lithiu, jako je tomu u dnešních baterií, ale ve zlatých nanovodičích. Vědci se původně snažili vytvořit baterii, která by byla pro používání bezpečnější, protože by svůj náboj ukládala v elektrolytickém gelu.

Nejedná se sice o první použití zlatých nanovodičů; spojení s elektrocytickým gelem ale zřejmě vytvořila nečekaně úspěšnou kombinaci.

Vědci vysvětlují, že zatímco běžná životnost tohoto typu zařízení je 5-7 tisíc nabíjecích cyklů, jim se podařilo vytvořit systém, který po 200 tisících nabíjecích cyklů přišel jen o 5 % své kapacity.

Použití zlata by při komerční výrobě bylo velmi drahé, vědci se proto snaží efekt napodobit s niklem. Situaci jim ale komplikuje fakt, že díky tomu, že k celému objevu došlo náhodou, si nejsou zcela jisti všemi podmínkami, které jsou pro vytvoření efektu nutné.

Zatím se také nejedná přímo o baterii a není jasné, zda se podaří efektivitu zachovat i při zvětšení systému pro použití v běžných zařízeních. I tak se ale podle nich jedná o přelomový objev.

Témata:  elektrospotřebiče mobily

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy