reklama

Elektronické značky, které budou zavedeny do zkušebního provozu od příštího měsíce, jsou vybaveny inteligentními displeji, senzory, GPS a vysílači, uvádí BBC. Pokud bude mít automobil nehodu, značka automaticky zavolá záchranáře.

Značky mezi sebou budou komunikovat a upozorní řidiče a dopravní dispečink na nehody, dopravní zácpy a měly by i varovat před přílišnou blízkostí vozidla a případnou nebezpečnou situaci. Pokud značky někdo ukradne, změní barvu. Majitel bude mít také možnost si skrze mobilní aplikaci barvu značek a číslo za poplatek měnit sám.

Méně příjemné pak je, že pokud řidič překročí pravidla dopravního provozu nebo bude špatně parkovat, pokuta se mu automaticky strhne z konta.

Dubaj tímto krokem ukázala, že patří, co se týká dopravy, k technologicky nejvyspělejším zemím světa. Vedle tohoto projektu plánuje emirát do roku 2030 zavést vrtulníku podobný dron, který by měl nahradit taxi. V brzké dobé by měla být také zahájena stavba vysokorychlostního dopravního prostředku hyperloop. Ten by Dubaj měl spojit s hlavním městem Spojených arabských emirátů Abu Dhabi. Cesta do 120 kilometrů vzdáleného města by neměla trvat ani 12 minut.