Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Revoluce v automobilové dopravě? Nové poznávací značky toho hodně umí, jedna věc ale řidiče nepotěší

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: AMTS

Dubaj opět potvrzuje svojí pověst leadera na poli dopravních technologií. Od listopadu chce zavést novinku, která nemá dosud na světě obdobu - digitální značky, píše BBC.

Elektronické značky, které budou zavedeny do zkušebního provozu od příštího měsíce, jsou vybaveny inteligentními displeji, senzory, GPS a vysílači, uvádí BBC. Pokud bude mít automobil nehodu, značka automaticky zavolá záchranáře.

Značky mezi sebou budou komunikovat a upozorní řidiče a dopravní dispečink na nehody, dopravní zácpy a měly by i varovat před přílišnou blízkostí vozidla a případnou nebezpečnou situaci. Pokud značky někdo ukradne, změní barvu. Majitel bude mít také možnost si skrze mobilní aplikaci barvu značek a číslo za poplatek měnit sám.

Méně příjemné pak je, že pokud řidič překročí pravidla dopravního provozu nebo bude špatně parkovat, pokuta se mu automaticky strhne z konta.

Dubaj tímto krokem ukázala, že patří, co se týká dopravy, k technologicky nejvyspělejším zemím světa. Vedle tohoto projektu plánuje emirát do roku 2030 zavést vrtulníku podobný dron, který by měl nahradit taxi. V brzké dobé by měla být také zahájena stavba vysokorychlostního dopravního prostředku hyperloop. Ten by Dubaj měl spojit s hlavním městem Spojených arabských emirátů Abu Dhabi. Cesta do 120 kilometrů vzdáleného města by neměla trvat ani 12 minut.   

Témata:  Dubaj doprava auto

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy