reklama

Veřejné koupelny jsou obecně považovány za docela nechutné – přesto jste se možná až doteď domnívali, že vysoušeče rukou jsou nejmenší z vašich problémů. Nichole Wardová se rozhodla provést malý experiment: Pod vysoušeč na tři minuty umístila petriho misku. O několik dní později vyfotila výsledek a snímek zveřejnila na sociálních sítích. „Tady je to, co vyrostlo v petriho misce po několika dnech," napsala Nichole.

„Jedná se o několik kmenů možných patogenních hub a bakterií, které víří kolem vašich rukou. A vy si myslíte, že odcházíte s čistými rukama," napsala a lidem poradila, aby vysoušeče už nikdy nepoužívali. Dodala, že se nesnaží lidi vyděsit, ale že chce, aby si uvědomili, čemu jsou jejich ruce vystaveny.

Jsou Nicolina tvrzení přehnaná? Ne tak úplně. „Bylo velice překvapivé vidět množství a rozmanitost bakterií, které vyrostly na petriho miskách," komentuje výsledek lékařka Jennifer Widerová. Dodává, že podle fotografie je těžké zjistit, o která kmeny se vlastně jedná, ale prý to mimo jiné vypadá, že vzorek obsahuje vypadá jako E. coli a některé houby.

„Veřejné koupelny jsou plné zárodků a není divu, že sušič rukou může šířit bakterie a jiné choroboplodné zárodky," říká. „Některé studie zpochybnily myšlenku, že vysoušeče rukou rozšiřují zárodky, ale myslím, že experiment s petriho miskou je docela přesvědčivý,“ dodala lékařka, kterou cituje server Women's Health.

Firmy vyrábějící vysoušeče protestují

Nedávno zveřejněná studie v časopise o aplikované mikrobiologii rozzlobila největšího výrobce rychlovzdušných sušiček na ruce - společnost Dyson. Výzkum se zaměřil na rozptylování virů pomocí tří různých metod sušení rukou - a to použití klasické papírové utěrky, běžné horkovzdušné vysoušeče rukou a nakonec „proudové sušiče", jako je například Dyson Airblade.

Výsledky této studie byly šokující. Sušičky typu Airblade šířily do okolí 69krát více virů než běžné horkovzdušné vysoušeče a až 1300krát více virů než papírové utěrky. Zanedbatelný určitě není ani rozsah rozptýlení virů. Trysková sušička díky rychlému vzduchu tyto viry šířila do vzdálenosti až tří metrů, běžné sušiče jejich šířily do 75 centimetrů a nakonec papírové utěrky maximálně do 25 centimetrů.

Dyson se hned stal terčem kritiky kvůli tomu, že své výrobky prezentuje jako „nejrychlejší a nejhygieničtější vysoušeče rukou". Společnost v reakci na kritiku a zpochybnila metodu testování i celou studii.

A jak samotná studie probíhala? Účastníci si navlékli na ruce rukavice a pak si opláchli ruce v roztoku obsahujícím viry. Potom si takto kontaminované ruce osušovali jednou ze tří zmíněných metod. Dyson poukázal na to, že jde o nereálné vysokou koncentraci virů a člověk, který si předtím umyl ruce, má na ruce jen minimum virů.