reklama

Mise Apollo 13 začala 11. dubna 1970 a skončila o téměř šest dní později. Šlo o jednu z nejznámějších misí NASA v historii. Zúčastnili se jí astronauti James "Jim" Lovell, John "Jack" Swigert a Fred Haise.

Jak píše magazín Newsweek, mise začala naprosto normálně. První dva dny proběhly tak hladce, že jiný kosmonaut v řízení mise Joe Kerwin řekl Lovellovi: „Vesmírná loď je v opravdu dobrém stavu, pokud jde o nás, Jime. My tady dole se opravdu hodně nudíme“.

Krátce poté na palubě došlo k výbuchu kyslíkové nádrže, který donutil astronauty, aby se ukryli do lunárního modulu, který měl původně dostat muže na Měsíc. Během zbývajících dní trávili muži svůj čas v modulu, vypnuli přitom velitelský modul, aby šetřili energii a zdroje. Během závěrečné fáze své zpáteční cesty se přesunuli zpět do velitelského modelu a ten lunární odpojili. 

Díky záchrannému úsilí jak ze strany kontroly mise v řídícím středisku v Houstonu, tak z posádky na palubě, se muži 17. dubna dostali z vesmíru domů. Po více než 140 hodinách ve vesmíru přistáli v Tichém oceánu.

Sedm faktů o misi Apollo 13:

  • James "Jim" Lovell, velitel kosmické lodi, se objevil ve filmu Apollo 13, který popisuje příběh celé mise.
  • Slavná hláška „Houstone, máme problém" z filmu Apolla 13 je nesprávná. Oba astronauti Swigert a Lovell ve skutečnosti řekli: „Houstone, měli jsme zde problém", ukázaly přepisy NASA. To potvrdil i scénárista William Broyles Jr., který slova upravil. Minulý čas podle něj nezněl tak dramaticky jako „Máme problém“.
  • Ken Mattingly byl pilotem řídícího modulu, ale byl nahrazen jen několik dní před misí kvůli obavám, že by mohl mít zarděnky. Nahradil ho Jack Swigert.
  • Velitelský modul z této mise je součástí sbírky Národního vzdušného a vesmírného muzea Smithsonian, ačkoli to momentálně není vystavován.
  • Apollo 14 bylo misí, která se konečně dostala do části Fra Mauro na Měsíci.
  • Jim Lovell a Fred Haise byli dva astronauti, od kterých se očekávalo, že přistanou na Měsíci.
  • Lovell byl také součástí Apolla 8 a byl podle NASA jedním z prvních lidí, kteří kdy viděli odvrácenou stranu Měsíce.