Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slova „Houstone, máme problém," z Apolla 13 nikdy nezazněla. Jak to bylo doopravdy?

Měsíc
Měsíc
Foto: Karel Bařina, EuroZprávy.cz

Před 48 lety prožívaly nejen Spojené státy, ale i celý svět horké chvíle. Ve vesmíru právě probíhal dramatický boj o život tří astronautů z mise Apollo 13. Ti měli podle původního plánu přistát na Měsíci. Přestože se tam nedostali, je jejich mise označována za „nejúspěšnější neúspěch v historii kosmonautiky“.

Mise Apollo 13 začala 11. dubna 1970 a skončila o téměř šest dní později. Šlo o jednu z nejznámějších misí NASA v historii. Zúčastnili se jí astronauti James "Jim" Lovell, John "Jack" Swigert a Fred Haise.

Jak píše magazín Newsweek, mise začala naprosto normálně. První dva dny proběhly tak hladce, že jiný kosmonaut v řízení mise Joe Kerwin řekl Lovellovi: „Vesmírná loď je v opravdu dobrém stavu, pokud jde o nás, Jime. My tady dole se opravdu hodně nudíme“.

Krátce poté na palubě došlo k výbuchu kyslíkové nádrže, který donutil astronauty, aby se ukryli do lunárního modulu, který měl původně dostat muže na Měsíc. Během zbývajících dní trávili muži svůj čas v modulu, vypnuli přitom velitelský modul, aby šetřili energii a zdroje. Během závěrečné fáze své zpáteční cesty se přesunuli zpět do velitelského modelu a ten lunární odpojili. 

Díky záchrannému úsilí jak ze strany kontroly mise v řídícím středisku v Houstonu, tak z posádky na palubě, se muži 17. dubna dostali z vesmíru domů. Po více než 140 hodinách ve vesmíru přistáli v Tichém oceánu.

Sedm faktů o misi Apollo 13:

James "Jim" Lovell, velitel kosmické lodi, se objevil ve filmu Apollo 13, který popisuje příběh celé mise. Slavná hláška „Houstone, máme problém" z filmu Apolla 13 je nesprávná. Oba astronauti Swigert a Lovell ve skutečnosti řekli: „Houstone, měli jsme zde problém", ukázaly přepisy NASA. To potvrdil i scénárista William Broyles Jr., který slova upravil. Minulý čas podle něj nezněl tak dramaticky jako „Máme problém“. Ken Mattingly byl pilotem řídícího modulu, ale byl nahrazen jen několik dní před misí kvůli obavám, že by mohl mít zarděnky. Nahradil ho Jack Swigert. Velitelský modul z této mise je součástí sbírky Národního vzdušného a vesmírného muzea Smithsonian, ačkoli to momentálně není vystavován. Apollo 14 bylo misí, která se konečně dostala do části Fra Mauro na Měsíci. Jim Lovell a Fred Haise byli dva astronauti, od kterých se očekávalo, že přistanou na Měsíci. Lovell byl také součástí Apolla 8 a byl podle NASA jedním z prvních lidí, kteří kdy viděli odvrácenou stranu Měsíce.

Témata:  Apollo 13 historie Měsíc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy