Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Alkoholu se sotva dotknete? I přesto se z vás mohou stát alkoholici, varují experti

Alkohol, ilustrační foto
Alkohol, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Po pivu sáhnete jednou za měsíc a tvrdý alkohol nepijete vůbec. Myslíte si, že vám v takovém případě alkoholismus nehrozí? Podle vědců na to má vliv něco úplně jiného. Pokud se nacházíte ve středním věku a jste úspěšní, pak spadáte do skupiny, která je v blízké budoucnosti nejvíce ohrožena skrytou závislostí na alkoholu.

Podle britské studie, kterou publikoval online časopis BMJ Open, k nadměrnému pití nejvíce inklinují lidé, kteří se těší dobrému zdravotnímu stavu, vydělávají větší množství peněz, mají vyšší vzdělání a rozvinutý sociální život.

O výsledcích výzkumu, jenž byl proveden na 9000 lidech obou pohlaví starších padesáti let, informuje server Sky News. Za nadměrné pití byla definována konzumace 22-50 jednotek týdně u mužů.

U něžného pohlaví je pak tato hranice nižší, 15-35 jednotek. Jednotkou (dávkou) alkoholu se rozumí zhruba jedno malé pivo, sklenice vína či malý panák.

Podle závěru studie nejvíce pijí v životě úspěšní muži, kteří mají těsně po šedesátce. Alkoholikem se pravděpodobněji stane také muž, který je svobodný, než ten, který prožívá život v rodinném kruhu.

U žen je zvýšené riziko skryté závislosti na alkoholu spojeno kromě bohatství a sociální úspěšností také s odchodem do důchodu.

John Larsen, ředitel centra Drinkaware, jež se zabývá problematikou alkoholových závislostí, upozorňuje na zdravotní rizika, která s sebou pravidelná konzumace alkoholických nápojů přináší.

Nadměrné pití se podle něj pro řadu lidí stává pozvolnou cestou k vážným zdravotním problémům.

Témata:  lidé alkohol

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy