reklama

Víte, jak správně používat deodorant? Možná to zní jako banální otázka, na kterou bez přemýšlení odpovíte - ale samozřejmě. Jenže existuje celá řada špatných návyků, které lidé při používání deodorantu dělají. Možná se to týká i vás. Pokud ano, měli byste se jich okamžitě zbavit.

Nedáváte si deodorant po osprchování

Čím déle budete bez deodorantu, tím více potu se nahromadí na vaší kůži. Deodoranty jsou nejúčinnější, když se aplikují na čistou pokožku, proto byste si měli dát deodorant, jakmile se osprchujete.

Má to ale háček – podle dermatoložky Ellen Marmurové je chyba používat deodoranty či antiperspiranty hned potom, co vylezete ze sprchy. Antiperspiranty jsou nejúčinnější při aplikaci na suchou pokožku. Pokud je povrch kůže vlhký, k chemické reakci dochází na vnějších vrstvách kůže, spíše než uvnitř pórů, kde je to nejvíce třeba. 

Deodorant si dáváte pouze jednou 

Deodorant nikdy nevydrží tak dlouho, jak potřebujete. To už zažil každý z nás. Proto se vyplatí před odchodem z domu nanést novou vrstvu. Tak jako po sprše, je třeba si utřít část těla, kam už jste deodorant nanášeli, abyste se zbavili starého potu a staré vrstvy deodorantu.

Nevíte, co potřebujete

Pokud máte citlivou pokožku, nepoužívejte deodorant, který obsahuje hodně chemikálií. Pokud se hodně potíte, používejte namísto deodorantu antiperspirant - nebo ideálně obojí. 

Antiperspirant se vypořádává s vlhkostí. Zabraňuje uvolnění potu. Deodorant se vypořádává se zápachem. Deodorant zabíjí bakterie, zdroj zápachu, a obsahuje vůni pro zakrytí nežádoucích vůní. Většina lidí proto používá jak deodoranty, tak i antiperspiranty.

Používáte najednou odlišné produkty

Pokud váš deodorant voní svěže a váš šampon spíše sladce, mohou se vůně navzájem bít, což může být až nepříjemné. Snažte se používat podobné vůně, pokud je to možné.

Nedáváte si antiperspirant před tím, než jdete spát

Možná jste si mysleli, že nejlepší je, pokud si nanesete antiperspirant před tím, než odejdete ráno do práce. No lepší je, pokud ho použijete před spaním. Protože přes noc se moc nepotíte, má antiperspirant šanci dostat se vám do pórů a vytvořit ochranu na následující den.

Používáte deodorant místo sprchy

Deodoranty jsou důležité – především v létě, ale nejsou kouzelné. Nedokáží nahradit čistící efekt dobré sprchy či koupele.

Aplikujete si příliš mnoho deodorantu

Je přirozené, že chcete zamaskovat nepříjemný pach potu. Neměli byste to ale přehánět, protože některé deodoranty mohou obsahovat silné chemikálie, které mohou při větších dávkách způsobovat svědění pod pažemi nebo dokonce i vyrážky.

Aplikujete si deodorant na oblečení

Na to, aby deodoranty fungovaly jak mají, se musí aplikovat rovnou na kůži na místo, kde se potíte. Na oblečení vám ale deodorant nijak nepomůže. Je mnoho míst, kde vám může deodorant pomoci. Můžete ho například nastříkat na čelo před sportovní činností, aby vám pot nestékal do očí.