Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci varují před obřími problémy. Může počasí zničit část světa?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Tání ledovců a nárůst hladiny oceánů se může ještě zrychlit se může ještě zrychlit, varují vědci z tasmánské univerzity v nové studií. Za urychlování tání ledovců paradoxně může opět tání ledovců, informuje The Independent.

Podle vědců se z nově tajících ledovců uvolňuje sladká voda. Ta má nejen menší hustotu než voda slaná z oceánů ale je i teplejší. Sladká teplá voda se tedy drží na hladině. „Je to stejný fyzikální proces, jako když na hladinu vylijete olej. Ten se také drží na hladině, protože je lehčí a měně hustý,“ vysvětluje Alessandro Silvano, vedoucí projektu. Problém je to především v zimě, kdy se studená voda z povrchu oceánu míchá s teplejší z hlubin.

Zároveň teplá sladká voda působí na okraje ledovců a způsobuje jejich rychlejší odtávání. Dobrou zprávou však je, že tento efekt posiluje ledové šelfy, do kterých se díky tomu dostává více drobného ledu, a jsou v chladnější vodě. Šelfy brání v úplných sesuvech ledovců. Jedná se však pouze o zpomalení procesu.  Výzkum tasmánských vědců byl zveřejněn krátce poté, co výzkumníci z Glasgow zveřejnili, že do 5 let by  měl roztát v Antarktidě obrovský ledovec zhruba o rozloze Londýna.  Pokud by došlo k roztátí Velkého západního ledovce, voda v mořích a oceánech by stoupla o tři metry.

 Samotné tání ledovců však celý proces zrychluje, protože do atmosféry se vypouští více oxidu uhličitého, který je v něm uložený. To vede k vyšším teplotám a tedy k vyššímu tání ledovců. Vědci předpokládají, že podobný proces se udál před 15 000 lety, kdy došlo k podobnému zvýšení hladin moří. Již dnes má tento proces svoje důsledky na oceány. Golfský proud zpomalil o 15%, což může mít opět nepříjemné dopady na celou planetu, v podobě nevypočitatelného počasí.  

Témata:  oteplování globální ochlazování ledovec Země 1

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy