Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaká je minulost sluneční soustavy? Tajemství se nachází v nejdražším objektu ve vesmíru

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Vědci po dlouhém zkoumání potvrdili, že fragmenty meteoritu nazvaného Almahata Sitta nalezeného v roce 2008 v Sudánu je zbytek planety, který se do sluneční soustavy uvolnil krátce před jejím úplným zformováním. O fascinujícím objevu referuje The Indepedent.

Meteorit by měl pocházet z protoplanety. Ty se pohybovaly naší solární soustavou ještě předtím, než se ustálily oběžné dráhy současných planet. Současné planety vznikaly tak, že se protoplanety srážely a slučovaly a vytvářely tak současná tělesa.

Podle některých teorii je pozemský Měsíc vlastně takovou protoplanetou. Některé protoplanety se úplně rozpadly a vznikly z nich pásy meteoritů. Podle jiných expertů mnohé protoplanety zmizely v mezihvězdném prostoru. Teprve díky zkoumanému meteoritu se vědci o nich dozvídají další podrobnosti.

To, že súdánský meteorit pochází právě z protoplanety, dokazují diamanty. Ty totiž vznikají pod vysokým tlakem a druh diamantu, který byl v meteoritu nalezen, vzniká pouze při vysokých tlacích a teplotách, které jsou možné jen při formování kosmických objektů velikosti planet.

Podle profesora Philippa Gilleta z univerzity v Lausanne, je tento objev naprosto unikátní: „Protoplanety byly stavebními kameny. Dosud jsme po nich neměly žádné pozůstatky. Tento objev potvrzuje všechny naše teorie.“

Podle vědců diamanty v meteoritu vznikly v prvních 10 milionech let naší sluneční soustavy pod obrovským tlakem 20  gigagapascalů. Stáří se pak odhaduje minimálně na miliardu let. Již objev meteoritu byl v roce 2008 unikátní. Poprvé se jej totiž vědcům podařilo zaměřit ještě před vstupem do atmosféry.

Původně se předpokládalo, že se meteorit úplně rozpadl. Díky práci skupiny vědců z chartúmské univerzity se podařilo v Núbijské poušti místo dopadu lokalizovat a zachránit 5 kilogramů vzorku. Ty teprve nyní vydaly svoje tajemství o vzniku naší sluneční soustavy.

Témata:  meteorit meteority Súdán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy