Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozí nová doba ledová? Klimatické změny dělají vědcům velké starosti

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Korzo

Mnozí vědci poslední dobou bijí na poplach. Měnící se mořské proudy znamenají velké nebezpečí pro klima planety. Může se stát, že místo vlny globálních veder přijde naopak doba ledová? Odpověď se snaží najít The Indepedent.

Největším problém je zpomalení Golfského proudu. Ten přispívá k oteplení zim v Evropě, kdy do Atlantiku přivádí teplou vodu z Mexického zálivu a teplých vod kolem rovníků. To, jak ovlivňuje klima v Evropě, dokazuje, že průměrné teploty v Norsku jsou o 30 stupňů Celsia vyšší nežli na stejné rovnoběžce v Kanadě. Evropa má však problém. Golfský proud podle měření zpomaluje. Za posledních 100 let téměř o 15%. Co to pro Evropu znamená?

Nelze očekávat návrat doby ledové nebo extrému, které lidem představili hollywoodští tvůrci ve filmu Den poté, usmívá se klimatolog z londýnské univerzity David Thornalley. „To je doopravdy ten nejextrémnější případ,“ podotýká. Přesto by mohly být důsledky pro Evropu neblahé. Na kontinentě by mohla klesnout průměrná roční teplota o 5 stupňů celsia. To by znamenalo především silné ohrožení kontinentálního zemědělství a nebezpečí návratu nedostatku potravin.

Thornalley však upozorňuje, že úplné zhroucení Golfského proudu nehrozí. Podle výpočtu je jen 5% hrozba, že se to do roku 2100 stane. Pro srovnání pokud máte dům na pobřeží, ať již je kdekoliv v Evropě, možnost, že bude do stejného roku zaplaven, je 20%. I přesto má zpomalení Golfského proudu již své důsledky. Teplota v Atlantiku stoupá a mění se složení mořského života. Podle Thornalley bychom měli sledovat především historické prameny, „Toto se již v minulosti stalo a naši předci byli těmto jevům vystaveni. Čím více pochopíme z minulosti, tím lépe se budeme moci připravit na budoucnost,“ dodává pro The independent

Témata:  doba ledová globální oteplování Země 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy