Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Život v bublině na Marsu? Unikátní pokus ukázal, co lidi možná už brzy čeká

Mars
Mars
Foto: www.nasa.gov

Vynálezce Elon Musk slibuje, že v roce 2022 jeho nová raketa dostane na Mars 100 lidí. Brzy pak má na Marsu vzniknout milionové město. Nikdo však netuší jak a v čem se bude na jiných planetách vlastně žít, ptá se businessinsider.com?

Nejpokročilejším projektem byla zatím Biosphere 2, která byla postavena v arizonské poušti. Pod kupolí z 6500 trojhranných kusů skla se nacházelo 12,700 m2 prostoru. Ve stavbě, které měla být hermeticky uzavřena od okolí, vznikl malý model světa s nejrozšířenějšími biotopy – poušť, savana, mokřiny, oceán (bylo dovezeno 25000 hektolitrů mořské vody) a deštný prales. BIosphere 2 měla být samozásobitelná. Vedle toho že prostředí samo mělo čistit vodu a dodávat kyslík, její obyvatelé si měli pěstovat vše potřebné pro život.

Pěstovat se měla rýže, fazole, buráky a pšenice. Chovat se měla prasata, drůbež a ovce. Ve vesmíru se místo slunce uvažovalo, že energii pro podobné stavby dodají reaktory. Experiment měl trvat 2 roky. Tedy dobu, za kterou se předpokládalo, že se dostane na Mars další expedice. Měla být potvrzena teorie Gaia. Podle ní se život chce přizpůsobit jakémukoliv místu, jakkoliv je nehostinné, a udělat z něj místo obyvatelné.  

Brzy se však ukázalo, že Biosphere 2 je postavena na mylných předpokladech. Po nastěhování osmi „biosféřanů“ a hermetickém uzavření v roce 1991, brzy nastaly první problémy. Podíl kyslíku v ovzduší začal klesat. Naopak začal stoupat podíl oxidu uhličitého. I když výpočty předpokládaly, že biosféřané vlastní silou dokáží vyrobit 83% potravin, zvládli to sotva z 50%. Rostliny a zvířata chřadly a umíraly.

Biosféřané se museli pustit do zásob původně určených k setí. Nepříznivě také působil pobyt na lidskou psychiku. Biosféřané se rozdělili na dvě skupiny mezi, kterými často propukali hádky. Během pobytu všichni zhubli o 16%své původní váhy. Přesto, že Biosphere 2 nakonec skutečně byla zavřená 2 roky, skončil pokus neúspěchem. Prokázalo se, že na menším prostoru dokonalý model zemského klimatu nemůže fungovat.

NASA se vydala jiným směrem. Pod jejím dohledem byl vyvíjen takzvaný hydroponický skleník. Jedná se o 5 metrů dlouhý hermeticky uzavíratelný tubus, který má zajistit 100% kyslíku a vody a 50% potravy pro jednoho astronauta. Vývoj však byl v roce 2007 zastaven, a pokračuje dál jen díky nadšencům.

Ti nyní hledají sedm dobrovolníků, kteří by se nechali na dva roky, do komplexu postaveného z těchto tubusů zavřít. Málo je známo o pokusech v Číně, kde se údajně čtyři studenti měli nechat zavřít na čtyři měsíce do modelu čínské lunární základny.

 I přesto, že by se podařilo vyřešit problém samozásobení, jsou zde stále problémy, na které současná věda odpověď nemá. Jedná se především o vysokou radiaci, která při cestě vesmírem a při pobytu na cizích planetách hrozí. Velkým nebezpečím, především při pobytu na Měsíci, jsou mikrometeority, které mohou způsobit velké poškození zařízení. Před kolonizací jiných planet tedy stojí před techniky a inženýry ještě mnoho úkolů.  

Témata:  vesmir Mars 1

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy