reklama

Obzvláště problematické je podle odborníků plodiny pocházející z konvenčního zemědělství. Ovoce a zelenina, které se dostávají na pulty supermarketů, totiž obsahují velké množství pesticidů.

Na obsah pesticidů v ovoci a zelenině se zaměřila studie americké organizace Environmental Working Group. Pesticidy mohou u lidí souviset s rozvojem rakoviny, neplodností či obezitou. Bohužel je najdeme téměř ve všech zemědělských produktech. Analýza se týkala pouze produkce, která nebyla pěstována organicky. 

Ve zprávě se uvádí, že 70% běžně pěstovaného ovoce a zeleniny v USA obsahuje až 230 různých pesticidů nebo jejich rozkladných produktů. Nejvyšší množství reziduí pesticidů podle testu obsahují jahody a špenát. Jeden vzorek jahod měl dokonce pozitivní výsledky na 20 různých pesticidů. Špenát obsahoval téměř dvojnásobek hmotnosti pesticidu než jakékoliv jiné ovoce nebo zelenina. Alespoň jeden pesticid obsahovalo více než 98 procent broskví, třešní a jablek. 

V žebříčku podle obsahu pesticidů po jahodách a špenátu následují nektarinky, jablka, hrozny, broskve, třešně, hrušky, rajčata, řapíkatý celer, brambory a paprika.

Většina pěstitelů nepřekračuje povolené limity pro použití pesticidů. Ani to však nemusí pro ochranu zdraví stačit. Pokudbudeme jíst tyto plodiny často a ve větším množství, tělo nezvládne pesticidy vyplavit. Škodlivé látky se začnou hromadit a způsobovat zdravotní potíže.

Nedávná studie například naznačila možnou vazbu mezi expozicí pesticidům v produktech a nižší plodností. Jak ale zdůrazňují odborníci, je zapotřebí provést více studií, které by odhalily spojení mezi vystavením pesticidů a dlouhodobými účinky na lidské zdraví.

Americká společnost Environmental Working Group vydala i seznam ovoce a zeleniny, v nichž opakovaně vědci našli pesticidů nejméně. Jsou to zejména ekologicky pěstované plodiny jako avokádo, sladká kukuřice, ananas, zelí, cibule, hrášek, papája, chřest, mango, lilek, cukrový meloun, kiwi, ananasový meloun, květák i brokolice.