reklama

Toaletní sedátka obsahují asi 50 bakterií na čtvereční centimetr, uvádí server Business Insider s odkazem na zjištění vědců. Počítače jsou ale mnohem horší - zvláště ty, které sdílí více lidí.

Jedna nemocnice v Chicagu zjistila, že její počítačové klávesnice obsahují kmeny stafylokoka rezistentní na léky jako je MRSA- Meticilin-rezistentní zlatý stafylokok. Další nemocnice v Holandsku otestovala 100 klávesnic a zjistila, že 95 z nich bylo pozitivních na streptokoka, stafykoloka a jiné patogeny, což z klávesnic činí nejšpinavější plochu na jednotce intenzivní péče.

Vzhledem k tomu, jak často používáme počítače, je pochopitelné, že mezi klávesami se neustále zachycují nečistoty. Všichni čas od času potřebujeme rychle něco napsat, když přijdeme z venku - a neumytými rukami. A někdy prosně nad klávesnicí svačíme a pak píšeme upatlanými prsty. Navíc do nich neustále kašleme a kýcháme.

Kdy je třeba klávesnici vyčistit?

Většina mikrobiologů souhlasí s tím, že pracovní stůl a klávesnici bychom měli otírat nejméně jednou týdně. Lékaři a zdravotní sestry z Národního střediska pro výzkum v oblasti zdraví (NCHR) naznačují, že nemocniční klávesnice by měly být dezinfikovány mnohem častěji - alespoň jednou denně. NCHR také mluví o tom, že je třeba umýt si ruce před a po použití jakýchkoli sdílených počítačů, zejména v období chřipky.

Pokud jste jediný, kdo používá konkrétní počítač (a zároveň celý den nepřicházíte do kontaktu s velkým množstvím lidí), většina bakterií na vaší klávesnici pochází z vašich rukou a špiček prstů, takže vám pravděpodobně nehrozí žádné větší problémy. Přesto si často myjte ruce, aby byl váš pracovní prostor čistější.

Jak vyčistit klávesnici?

Čištění a dezinfekce klávesnice je jednoduchý proces. Nejdříve vypněte počítač a odpojte ho předtím, než ho začnete dezinfikovat. Rychlou variantou čištění je vyfoukání klávesnice pomocí plechovky stlačeného vzduchu. Odpojenou klávesnici otočte vzhůru nohama a stlačeným vzduchem jednoduše vyfoukejte prostory mezi klávesami. Chcete-li očistit jednotlivé klávesy, můžete je otřít hadříkem nebo ubrouskem. Plechovka stlačeného vzduchu je šikovný společník. S její pomocí odstraníte například i prach z chladicích zařízení v počítači apod

Odborníci doporučují používat roztok vody a alkoholu nanesený na hadřík z mikrovlákna. Další pak říkají, že je možné využít vatové tyčinky, odličovací tampóny, alkohol (líh) a vysavač.