Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co by se stalo, kdyby na Česko spadla atomová bomba? Následky by byly katastrofální

válka
válka
Foto: Pixabay

Pro zhruba 350 tisíc obyvatel japonské Hirošimy byl 6. srpna 1945 krásný jasný den. Nálety druhé světové války se jich naštěstí netýkaly, a bombardérů vysoko na obloze nikdo nevěnoval přílišnou pozornost. A vteřinu na to se zablesklo a nad městem se vytvořil pověstný atomový hřib. Výbuch bomby známé jako "Little boy" o velikosti 15 kilotun TNT zabil s odhadem 70 tisíc lidí okamžitě. Poté nastalo peklo na Zemi. Teď si představte stejnou situaci v ulicích Prahy.

Alex Wellerstein je historik, který se zabývá dějinami nukleárních zbraní. Nyní přednáší na americké univerzitě v Hoboken a pro své studenty i veřejnost vytvořil zajímavou mapu s názvem NUKEMAP. Princip je jednoduchý - zadáte cíl a pak virtuálně shodíte bombu a počítač vám už vypočítá škody.Kalkulace je pouze orientační, program totiž nezahrnuje některé faktory - jako je třeba nerovný povrch terénu - které můžou ovlivnit účinnost bomby. I tak jsou čísla těch nejlepších scénářů hrůzostrašná. Podle dostupných zpráv otestovala Severní Korea v roce 2013 bombu o síle 10 kt. Trošku menší než zmiňovaný "Litlle boy", ale i tak by při dopadu na centrum Prahy zabila na 40 tisíc lidí. Poloměr ohnivé koule by činil při ideálních podmínkách asi 150 metrů. Teplota při výbuchu by dosahovala milionů stupňů a vše v jejím dosahu by se vypařilo. Lidské životy i stavby.Tlaková vlna by smetla všechny budovy, stát by zůstaly jen osamocené trosky. To vše se stane během prvních 2 sekund. Lidi, kteří podlehnou okamžitě, na tom jsou mnohem líp než ti, kterým se podaří ohnivé peklo přežít. Okamžitému ozáření jsou vystavení všichni v okruhu 3 kilometrů. Bez lékařské pomoci je úmrtnost až 90 procentní a dojde k ní v řádech hodin i týdnů.

Poloměr tepelného záření postihne i ty 7 kilometrů daleko. Popáleniny 3. stupně ale skoro necítí, žár jim sežehl nervová zakončení. Pokud přežijí, čeká je amputace, nebo rozsáhlé jizvy po celém těle. Konečná čísla teda jsou - přes 40 tisíc mrtvých, více než 122 tisíc těžce zraněných.Severní Koreje zatím nedokáže Prahu zasáhnout. O kvalitě provedení jejích bomb by se dalo taky diskutovat. Největší a nejúčinnější pumu vyrobil a vyzkoušel v roce 1961 Sovětský svaz. Dostala jméno Car a samotná bomba vážila 25 tun. Původní plány počítaly s uvolněnou energií ekvivalentní 100 Mt TNT. Od toho se ale upustilo, protože nemohli sehnat dostatečně rozlehlé místo k vyzkoušení bomby tak, aby spad nezasáhl obydlené území Ruska.Kdyby Car někdy dopadl na Prahu, celé město by bylo vymazané z mapy a na jeho místě se utvoří obrovský kráter. Dosah bomby by ucítili lidé v Teplicích, Mostě, Rokycan a Tábora. Můžeme být rádi, že SSSR s touto bombou jen experimentovalo.

Témata:  Česká republika atomová bomba výbuchy jaderné zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy