Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemi hrozí obří anomálie, která nastává jednou za statisíce let. Otočení magnetických pólů

Země
Země
Foto: www.nasa.gov

Magnetické pole země je pro náš život extrémně důležité. Vedle toho, že dovoluje vést energii skrze sítě, udržuje naše satelity u země nebo přesně navádí kompas především vytváří neviditelný štít, který naší planetu chrání před kosmickým zářením a kosmickým větrem.

Magnetické pole země není stabilní. Přes 100 let víme, že magnetické pole slábne přibližně o 5% za století. Co to však znamená, ptá se web news.com.au? Podle některých vědců hrozí to, co známe z některých hollywoodských katastrofických filmů – výměna pólů. Tedy jižní pól planety by se stal severním a severní jižním.

Tento proces se podle vědců na Zemi děje jednou za 300 000 až 780 000 let. Podle většiny vědců tedy již máme zpoždění. První varovné vlnění se prý objevilo již před 40 000 léty. Podle vědců studujících Jihoatlantickou anomálii, což je místo v kde se radiační pás přibližuje nejblíže k planetě a je zde zvýšená radiace, se kvůli změnám v magnetickém poli Země, které generuje pohyb v jádru planety, se tato anomálie se rozšiřuje. Předpokládá se, že přelet nad Jihoatlantickou anomálií zapříčinil poruchu počítačů na ISS a raketoplánech.

Naposledy před výměnou pólů varovala vědecká novinářka Alanna Mitchell, ve své knize, která vyšla v únoru, ve které lidem doporučuje připravit se na katastrofu.  Jiní vědci jsou však skeptičtí. „Nemáme žádný důkaz, že k výměně pólů v dohledné době dojde,“ uklidňuje Sanja Panovska z Německé výzkumného centra pro studium geologických věd, „V minulosti již podobné výkyvy byly a nevedlo k výměně pólů.“

Vědci se nedokážou ani shodnout, jaký by výměna pólů měla vliv na lidskou společnost. Paleontologický výzkum zatím neprokázal, že by v době předpokládané výměny pólů došlo k masovému vymírání.  Podle některých dojde k naprostému zhroucení sítí, a společnost se zhroutí.

Podle jiných nelze očekávat více, než rozkolísání a zeslabení magnetického pole Země. To povede k tomu, že polární záře bude barevnější, a bude vidět i v nižších zemských šířkách. Kdy se tak stane? Vědci krčí rameny. Jednoduše nemají dost údajů, co výměna pólů pro lidstvo bude znamenat a kdy se stane.   

Témata:  Země 1 katastrofy EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy