Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je cestování letadlem skutečně nejbezpečnější? Podívejte se, kterému prostředku se vyhnout

British Airways, ilustrační fotografie
British Airways, ilustrační fotografie
Foto: britishairways.com

Každý kdo vyráží na cestu chce do cíle dorazit živý a zdravý, ať cestuje přes půl světa nebo jen jede ráno do zaměstnání. Může ale druh dopravy který zvolíme nějak ovlivnit naše šance?

Často se vedou spory o tom, který druh dopravy je nejbezpečnější. Obecně se říká že nejmenší riziko nám hrozí v letadle, přesto má ale řada lidí z létání až panický strach. Bezpečně se naopak většina lidí cítí s "nohama na zemi", například v automobilu, i přesto že při dopravních nehodách umírá každoročně velký počet lidí.

Jak to tedy je s bezpečností jednotlivých druhů dopravy? Nejlepší je, zhodnotit problematiku statisticky. Za jeden z uplynulých roků zemřelo v USA během všech dopravních nehod 35 594 lidí. Což je mimochodem pokles o 25% oproti roku 1990.

Z celkového počtu lidí jich nejméně zemřelo při cestování autobusem, jednalo se o 23 lidí. Dalších 447 Američanů zemřelo v letadle. O něco více, 557 přišlo o život při neštěstích na železnici. A zbytek? 33 743 lidí se zabilo na silnicích.

Na základě uvedených čísel si nejlépe stojí autobusy. A to i přesto, že toto odvětví v poslední době zaznamenalo boom v podobě vzestupu různých nízkonákladových společností. Nebylo to ale na úkor bezpečnosti a lze tedy říct, že cestování autobusem je bezpečný a pohodlný způsob přepravy.

Oproti tomu statistiky o železnici jsou lehce zkreslené. Jsou do nich totiž započítána všechna úmrtí, k nimž dojde na nádražích a tratích, čili například také sebevraždy. Ve skutečnosti sebevrazi tvoří drtivou většinu z výše uvedeného čísla. Zaměstnanců a pasažérů kteří si život nevzali dobrovolně zemřelo na železnicích "pouze" 34.

Suverénně bohužel vedou silnice. Jejich oběti jdou opět do desítek tisíc. Jejich počet sice klesá, ale stále je až mrazivě vysoký. Příčin je k tomu celá řada. Velkým tématem je samozřejmě alkohol za volantem. Americký deník USA Today upozorňuje, že alkohol stál za zhruba třetinou všech nehod.

Navíc také narostl počet těch nehod, které jsou způsobeny nepozorností řidiče. Řidiči se často během jízdy věnují mnoha dalším věcem, jako je telefonování nebo psaní zpráv. Výjimkou není ani řidič, který za volantem svačí. 

Témata:  doprava letectví a letadla cestování auto Autobusy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy