reklama

Na správné stopě jsou teď možná vědci z jednoho amerického startupu. Ti lidem jednak slibují výrazné prodloužení života, vyřešili ale spolu s tím i další ožehavý problém, který se dlouhověkosti týká. Jde o to jak se dožít vysokého věku, ale v mladém těle.

Jejich experimenty už úspěšně probíhají. Nejdříve byl proces, který se zakládá na změnách DNA testován na myších. Pokusy prý proběhly úspěšně a vědci se tak posunuli o kousek dál, nyní zkoušejí "omladit" psy.

Říká se, že starého psa novým kouskům nenaučíte. To je možná pravda, podle harvardských výzkumníků byste ale brzy měli mít možnost svého psa omladit a dostat tak na učení oněch příslovečných kousků druhý pokus. Alespoň to tvrdí na základě testování psů plemena bígl.

Vědci do jejich DNA uměle přidali informace, které zabraňují stárnutí a psa tak činí mladším. "Už jsme techniku testovali na myších a teď jsme u psů, brzy se ale přesuneme k lidem." říká pro Daily Mail spoluautor projektu George Church.

Podle něj nemohou testy lidem kteří se jim podrobí nijak ublížit. Cílem jeho výzkumu prý je, aby se lidé dožívali 130 let, ale měli přitom mysl a tělo jako dvaadvacetiletí. Podrobnosti výzkumu jsou zatím utajeny, vědci ale prozradili že momentálně techniku testují na čtyřech bíglech v americkém Bostonu.

Už to je podle autorů úspěch. I kdyby totiž proces nakonec nefungoval na lidech, již teď je jasné že bude bez pochyby funkční pro psy. Church tak nepochybuje, že bude projekt životaschopný i po finanční stránce. Moc dobře totiž ví, že řada lidí by byla ochotna za omlazení svého čtyřnohého miláčka zaplatit jakoukoliv sumu.

O výzkum se již zajímají i americké vládní úřady. Peníze do něj vložilo například tamní ministerstvo obrany. To by chtělo následně vyzkoumanou techniku aplikovat na armádní psy.