Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik stojí lidský život? Úřady to vyčíslily, částka vás asi překvapí

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Říká se, že zdravý člověk má tisíce přání, nemocný jen jedno. Existují totiž na světě věci, jejichž hodnotu nejde vyčíslit. Zdraví a život mezi ně bezpochyby patří. Nebo že by to nebyla tak úplně pravda?

Otázka jakou má lidský život cenu čas od času zazní v různém kontextu. Musejí ji řešit zákonodárci, soudci nebo zástupci pojišťoven. Je to ale velmi ošemetná debata. Má totiž velmi významnou etickou rovinu. Lze lidský život přepočítat na něco tak povrchního jako jsou peníze?

Tato otázka může mít různé podoby. Mají mít všechny zapalovače dětskou pojistku, i když budou dražší? Měly by být obaly v nichž se uchovává jídlo kvalitnější? Mají mít všechna letadla mnohem přísnější bezpečnostní opatření i za cenu, že společnosti stoupnou náklady?

Například některé americké úřady mají o hodnotě lidského života celkem jasno. Federální instituce nedávno přišly s výpočty, na jejichž základě stanovily cenu jednoho lidského bytí mezi sedmi a devíti miliony dolarů. Suma je sice přibližná, byť vzhledem k okolnostem dosti konkrétní.

Jak k tomuto číslu američtí úředníci dospěli? Výpočet zohledňoval mnoho proměnných, jako například návyky daného člověka. Při výpočtu bylo bráno v potaz zda dotyčný například kouří, jaké jí jídlo, či zda vykonává riskantní povolání.

Pozorování jenž byla při výpočtech provedena zabíhala do pozoruhodných detailů. Zkoumalo se například, zda si dotyčný koupil helmu a kolik za ní případně zaplatil. Utracená částka mu byla připočítána k dobru. Nebo zda při řízení automobilu porušuje předpisy o maximální povolené rychlosti a případně o kolik.

V roce 1987 umožnila americká vláda jednotlivým státům, aby zvedly rychlostní limity z 55 mil za hodinu na 65. Některé státy to udělaly a lidé tak ušetřili čas na dopravě z práce a do práce, o což mohli pracovat více.

Zároveň ale stoupl počet smrtelných nehod o jednu třetinu. Na základě těchto údajů statistici vypočítali, že státy které zvýšily rychlostní limit si váží lidského života na 1,5 miliónu dolarů.

Máme zde také rozhodnutí různých jiných úřadů, které musely řešit otázku kolik stojí lidský život. Tak například americká Agentura pro ochranu životního prostředí tvrdí, že lidský život má hodnotu 9,7 miliónu dolarů. Americké ministerstvo dopravy ale oproti tomu dospělo jen k částce 6 miliónů.

Témata:  zdraví život peníze lidé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy