Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak si vybrat to správné místo v autobusu, abyste přežili nehodu autobusu?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Autobusy i vlaky patří k nebezpečnější dopravním prostředkům. Při jedné miliardě cest dojde kvůli neštěstí vlaku jen ke 20 úmrtím. Autobus je suverénně nejbezpečnějším dopravním prostředkem s 4,6 úmrtími na miliardu cest. Pro srovnání při cestování na motorce dojde při miliardě cest k 1640 úmrtím.

Přesto, i před cestou vlakem nebo autobusem by měl být člověk obezřetný a vybrat si místo, kde mu při případné nehodě hrozí nejmenší nebezpečí. Která místa to podle odborníků jsou?

Nejbezpečnějším místem v autobuse jsou podle odborníků místa v prostředku a na pravo (nebo vlevo pokud jste v Británii). Zde nehrozí srážka s dalším vozidlem z protisměru a je tu minimální nebezpečí nárazu do boku vozidla. Navíc pokud sedíte u okénka, máte krásný výhled na krajinu.

Nejnebezpečnější a nejpohlednější jsou sedačky vedle a za řidičem. Řidič si častou pouští na hlas rádio. Navíc pokud dojde k čelní srážce, zvláště pokud dojde k nárazu z protisměru, stávají se často místa za řidičem sedadly smrti. Nebezpečí hrozí i na oblíbení dlouhé sedačce na konci autobusu. Po nárazu zezadu zde bývá mnoho vážných zranění.

Pokud dáte přednost vlaku, nejbezpečnější místa najdete uprostřed soupravy. Pokud dojde k železniční katastrofě je zde nejmenší nebezpečí zničení vozů.

Nejnebezpečnější je naopak poslední vůz soupravy. Pokud dojde k nárazu do vlaku zezadu, tento vůz bývá často nejvíce zdemolován a bývá v něm nejvíce obětí. V mnoha zemích se proto nakonec připojují poštovní vozy.   

Odborníci také doporučují, pokud je možnost, sedět proti směru jízdy. Jedná se o jednoduchou fyziku.  Pokud dojde ke srážce, všechny nepřipoutané předměty se prudce vymrští vpřed. I připoutaným pasažérům hrozí zranění. Lidé sedící proti směru jízdy jsou však jen vtlačeni do sedaček.

Témata:  doprava Autobusy vlaky cestování

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy