Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaké IQ měli nacisté? Vědci jim ho změřili a výsledky je dostaly do kolen

Adolf Hitler
Adolf Hitler
Foto: National Archives

Po skončení druhé světové války byli někteří vysocí představitelé "tisícileté" Třetí říše zajati a postaveni před soud. V Norimberku, výstavním městě nacistického režimu se měli zpovídat z těch nejodpornějších válečných zločinů.

Žalobci ze strany vítězných mocností nechtěli nic podcenit a zajatci tak byli podrobeni komplexnímu vyšetřování. Jeho součástí byly i pohovory s psychology a všemožné odborné testy, které měly za cíl proniknout do zvrácených duší nacistických zločinců.

Světová veřejnost i vysocí představitelé spojenců si totiž kladli několik zásadních otázek, na které chtěli znát odpověď. Byli velitelé koncentračních táborů duševně nemocní psychopati? Byl snad národní socialismus jistým druhem psychické nemoci, která nutila jeho vyznavače páchat takové ohavnosti?

Jistě, varianta že se psychopat Hitler obklopil dalším okruhem psychicky narušených jedinců vypadala lákavě jednoduše. Nabízely se ale i jiné možnosti jak vysvětlit počínání nacistických pohlavárů. Co když jde jen o vysoce inteligentní kariéristy, kteří se zkrátka chopili příležitosti?

Na tuto otázku měly mimo jiné odpovědět testy inteligence. Obvinění Němci byli testováni pomocí tzv. Wechslerova testu inteligence pro dospělé. Ironií osudu je, že jeho autor, psycholog David Wechsler, se narodil v rumunské židovské rodině.

Wechslerův test byl jednou z nejpokročilejších hodnotících metod své doby. Pokud hodnocená osoba dosáhla hodnoty 65 a níže, byla její inteligence vyhodnocena jako nedostatečná. Hodnoty od 80 do 119 byly pokládány za normální. Výsledky přesahující hodnotu 128 pak vědci považovali za důkaz velmi mimořádné inteligence.

Hodnotami nad 128 bodů se tehdy mohla pochlubit jen necelá 2 procenta populace. Průměr testovaných vysoce postavených nacistů byl právě 128. Znamená to, že jako celek patřili co do hodnoty IQ ke společenské špičce.

Jak si vedli jednotliví obvinění? Nejvyšší hodnoty dosáhl Hitlerův ministr průmyslu Hjalmar Schacht, tomu psychologové naměřili IQ 143. Hned za ním skončil rakouský nacistický kolaborant Arthur Seyß-Inquart s hodnotou 141.

O pomyslné třetí místo by se dělili velitel Luftwaffe Hermann Goering a velitel námořnictva a Hitlerův nástupce Karl Donitz, oba měli hodnotu IQ 138. Jeden z autorů východního holokaustu, jenž měl na svědomí životy miliónů Poláků a židů Hans Frank, dosáhl hodnoty 130.

Hitlerův ministr zahraničí Joachim von Ribbentrop měl hodnotu IQ jen o jeden bod nižší. Nejmenší IQ bylo naměřeno vydavateli štvavých antisemitských novin Juliu Streicherovi. I ten ale s hodnotou IQ 106 dosáhl alespoň průměrného výsledku.

Témata:  historie nacisté iq testy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy