Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte pocit, že za vámi někdo stojí? Podle vědců to není pocit, lidé skutečně vidí za sebe

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Je možné, že mají lidé „oči vzadu“? Jistě jste už někdy měli ten podivný pocit, že se na vás někdo divá. Podle vědců to má svůj vědecký důvod. Nový výzkum totiž dokázal, že lidé mohou vnímat předměty ležící mimo jejich vizuální pole.

Vědci Výzkumného ústavu pro elektrotechnickou komunikaci na univerzitě Tohoku v Japonsku v rámci nového výzkumu provedli experiment, který zjistil, jak se lidé pohybují v trojrozměrném světě. Prostorové zobrazení okolí, včetně těch věcí, které jsou mimo vizuální pole jedince, je zásadní pro pohyb v trojrozměrném světě.

Skupina vedená profesorem Satoshi Shioirim vytvořila speciální šestipanelové displeje, kterými pokryla celý prostor kolem 55 účastníků. Na každém panelu se objevilo současně šest písmen a testovaní lidé byli požádáni, aby našli konkrétní písmena.

Vše si výzkumníci nahrávali na video. A výsledky testu zveřejnil server Science Daily. „Po opakovaném vystavení stejnému prostorovému uspořádání diváka došlo k rychlejšímu nalezení cílového objektu,“ píší vědci. To se stalo i tehdy, když byl cílový objekt umístěn na zadní straně – tedy tam, kam člověk vidět nemohl.

Výsledky ukazují, že v mozku existuje „zobrazení okolí", které může být použito k jakémusi „pohledu vzad", aniž by se člověk musel otáčet - jinými slovy, lidé mají podle vědců „oči i na zádech". „Zdá se, že vizuální systém poskytuje dostatečné informace pro pohyb, přestože naše zorné pole je omezeno na oblast před námi,“ píše se v článku.

Náš mozek vytváří 360tistupňový svět, i když vizuálně si obvykle uvědomujeme pouze věci před námi. Studie profesora Shioiriho je to první svého druhu, která tímto způsobem prostorovou schopnost měřila.

Témata:  lidé vědci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy