reklama

Očkování proti chřipce může vyvolat chřipku

Tvrdí se, že očkování proti chřipce může vést k tomu, že je nemoc u člověka ještě horší. Očkování může teoreticky způsobit bolesti a nízkou horečku - ale to jsou jen vedlejší účinky vakcíny a neměly by být považovány za závažné problémy.

Očkování sice obsahuje viry, ty už jsou ale neaktivní a nemohou tak vyvolat nemoc. Farmaceutik Jeremy Blais pro Reader's Digest vysvětluje: „Tyto nežádoucí účinky začínají brzy po očkování a obvykle trvají jeden až dva dny. Téměř všichni lidé, kteří dostávají očkovací látku proti chřipce, nemají po očkování vážné problémy.“

O víkendu se můžeme vyspat „do zásoby“

I když se nám může líbit představa, že se o víkendu „dospíme“ za celý týden, není to pravda. Tyto extra hodiny spánku mohou naopak poškodit spánkové vzorce a úplně rozhodit váš denní cyklus. Navíc se pak může stát, že v neděli večer nebudete schopni po prospaném víkendu usnout, a tak začnete nový týden stejnou rutinou. Expert na spánek Chris Branter pro server IFL Science říká: „Výsledkem je, že se vám v neděli večer hůře usíná, takže budete na pondělí nevyspalí. A to nemluvím o tom, že budete mít rozhozený spánek během celého týdne.“

Když půjdete ven s mokrými vlasy, nachladíte se

Známe to všichni - ráno vyskočíte ze sprchy a máte jen 10 minut a to obléknout se a dát si snídani. Vysoušení vlasů je poslední věc, na kterou myslíte. Přesto si asi vzpomenete na varování maminky či babičky, které tvrdily, že když půjdete ven s mokrými vlasy – obzvláště v chladném počasí, budete nemocní. Jenže to není pravda. Faktem je, že pokud již máte ve svém systému virus, onemocníte - ať už máte vlasy mokré nebo suché. Nemá to nic společného s vašimi vlasy ani s venkovní teplotou.

Když budete jíst sacharidy, přiberete

Sacharidy jsou všude a téměř v každém jídle. V posledních letech jsou sice démonizovány, ale zároveň jsou nezbytnou součástí jakékoli vyvážené stravy. Pomáhají Vašemu mozku, srdci, nervovému systému a vašim svalům a jsou skvělým zdrojem vlákniny a výživy. Samozřejmě byste neměli jíst výhradně sacharidy, ale jejich úplné odstranění z vaší stravy může mít obrovský dopad na celkovou náladu i výkon.

Kreativní lidé používají pravou stranu svého mozku, logicky uvažující lidé levou

Tohle se povídá opravdu dlouho. Ale jde skutečně jen o starý mýtus, který získal popularitu během raných operací mozku. „Mýtus je založen na raných chirurgických zákrocích u pacientů se záchvatovými onemocněními, kde se při pokusu o přiřazování různých funkcí různým částem mozku zjistilo, že vizuální informace byly lépe zpracovány v pravé hemisféře, zatímco verbální informace byly lépe zpracovány v levé hemisféře. Ale mozkové kontroly zdravých lidí zjistily, že jak kreativní, tak i logické aktivity způsobují rozsáhlou aktivaci neuronových sítí na levé i pravé hemisféře mozku,“ říká neurochirurg Abhishiek Sharma.

Měli byste pít osm sklenic vody denně

Pití vody je skvělé pro vaše zdraví, ale měli byste jí pít postupně, ne všechnu najednou. Říká se, že prospívá i vaší kůži. A pokud budete pít rozumné množství vody denně, bude vaše pokožka v pořádku. Suchá kůže je však často způsobena nízkou vlhkostí a dalšími faktory - a nikoliv tím, co se děje uvnitř vás.

Když nebudete jíst tučné pokrmy, zmizí tuk z vašeho těla

Nejde o to, že se musíte cpát hamburgery a hranolkami, ale strava zcela bez tuku vám nepomůže ztratit na váze. Důležité je věnovat pozornost velikosti porcí, vyvážené stravě i spalování kalorií. Pokud přijmete více kalorií, než kolik spálíte, skutečně naberete na váze, takže zkuste do své stravy zahrnout nenasycené tuky, které jsou pro tělo lepší z hlediska energie i srdečního zdraví.

Křupání kloubů způsobuje artritidu

Pokud cítíte podivné uspokojení při prokřupávání vašich prstů nebo kloubů, ale domníváte se, že vám tento zlozvyk v pozdějším životě způsobí problémy, jste na omylu. Neexistuje žádný výzkum spojující artritidu a praskání kloubů. Toto onemocnění je prostě věc, která je nevyhnutelná.

Vědec Matthew Amsden vysvětluje, že většina dřívějších studií na toto téma se spoléhá na to, že účastníci po mnoho let sami vyhodnocují svůj zlozvyk. Vědci pak tato data porovnávají se zprávami o artritidě. Studie založené na vzpomínkách lidí ale nejsou příliš přesné. A riziko vzniku artritidy s věkem přirozeně stoupá, takže jsou podobné studie zkreslené.

Musíte sedět rovně, abyste se vyhnuli problémům se zády

To je pravda i nepravda. Celodenní hrbení rozhodně tělu neprospívá. Samozřejmě nám ale neprospívá ani dlouhodobé sezení. Takže i když budete sedět rovně, přesto může docházet k nepříjemnému napětí a bolestem.

Pokud pracujete v kanceláři, ujistěte se, že je vaše židle v takové výšce, aby vaše kolena byla v úhlu 90 stupňů, vaše nohy musí být položené na podlaze a musíte mít správnou dolní podpěru zad. Navíc je potřeba se čas od času zvednout, projít se a protáhnout se. Tak předejdete ztuhnutí svalů nebo nepříjemným poraněním.