Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záhada, která lékařům nedá spát? Lidé, kteří se nemohou nakazit

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mnohé tato zpráva vědců překvapila, ale je tomu tak. Měně než 1% populace může skutečně být odolné proti infekci HIV. Informuje o tom server hivplusmag.com.

Dokonce i ti nejobezřetnější jedinci mohou být pozitivně diagnostikováni na vir HIV.  Existuje však malá skupinka lidí, kteří jej dostat nemohou, i pokud by se o to pokoušeli. Vědci se snaží zjistit, proč někteří lidé nesou genetickou mutaci, která je činí vysoce rezistentní vůči infekci HIV.

Tato mutace, nazývaná Delta32, zadržuje protein zvaný CCR5 od připojení k povrchu T-buněk imunitního systému. Když je CCR5 na povrchu buňky, HIV je schopen se k němu připojit a infikovat T-buňku. Když CCR5 na povrchu buňky není, T-buňka je účinně uzavřena pro HIV.

Tuto genetickou variaci má jen málo lidí. Vědci si myslí, že ji zdědili po předcích, kteří před stovkami let přežili epidemii dýmějového moru v Evropě. Jen přibližně 1% bělochů má tuto mutaci. Mezi Afričany, Indiány a Asiaty je ještě vzácnější. Zpráva z roku 2005 předpokládá, že 1% lidí pocházejících ze severní Evropy je prakticky imunní vůči AIDS.

Ti, kteří mají štěstí, a jsou rezistentní, musí dědit geny chránící proti HIV od obou rodičů. Pokud má mutaci jen jeden rodič, není jisté, zda ji zdědí i jeho potomek. V USA jsou dokonce firmy, které se specializují na testování této anomálie.

Existuje i případ, kdy nemocný imunitu proti HIV získal. Timothy Ray Brown, takzvaný berlínský pacient, se zbavil HIV poté, co mu byl transplantována kostní dřeň kvůli léčbě leukémie, kterou trpěl.

Bylo velmi obtížné nalézt dárce, který měl nejen tuto mutaci, ale odpovídal i Brownovu imunitnímu systému, a byla zde tedy vysoká pravděpodobnost, že jeho tělo transplantaci neodmítne. Výzkumníci se nyní zaměřují na možnost zavedení vzácné genetické mutace do těla pacienta infuzí T-buněk, které byly upraveny tak, aby odpuzovaly CCR5.

Vědci dnes začínají s klinickými testy. Podle jejich odhadů budou výsledky za několik let. Svojí roli může hrát i pokrok ve výzkumu DNA a v oblasti genového inženýrství. Zda lidstvo skutečna najde lék na HIV je tedy zatím ve hvězdách.

Témata:  AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) HIV (RNA virus z rodu lentivirus) zdravotnictví viry a bakterie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy