reklama

Přes všechno, co o lidském těle už víme, existuje celá řada věcí, kterým vědci stále nerozumí. Jednou z obzvláště častých chybných představ je, že je nemožné otěhotnět během těhotenství. Existuje totiž vzácný fenomén známý jako superfetace.

Superfetace, jinak též přeoplodnění, je vznik embrya po oplodnění vajíčka za situace, kdy už je v děloze přítomné embryo z jiného menstruačního cyklu. Nastane obvykle po delším obdobím od prvního oplodnění. Může k ní dojít v případě zdvojené dělohy či v případech neočekávané ovulace.

„Těhotenské hormony zpravidla vypínají ženský systém, což mu znemožňuje ovulovat během těhotenství," cituje server Medical Daily Connie Hedmarkovou z porodnice u Marquette General Hospital v Michiganu. „Proto je superfetace tak pozoruhodná,“ dodala. U lidí je superfetace extrémně vzácná. U zvířat, jako jsou hlodavci, je častější.

Jak poukazuje Medical Daily, tento jev je natolik ojedinělý, že někteří doktoři ani nevěří, že opravdu existuje. „Většina lékařů se domnívá, že údajné zprávy o superfetaci jsou způsobeny především výrazným nerovným růstem a vývojem dvojčat plodů stejného věku," říká doktor Jason James.

Lékaři si nejsou jisti, proč k superfetaci dochází. Jedna teorie uvádí, že typický hormonální nárůst je potlačen, pokud se usazení prvního embrya v děloze zpozdí. Odborníci ale také jako možné vysvětlení této vzácné události zmiňují léčbu neplodnosti.

Nejčastěji bylo dvojí těhotenství zaznamenáno u umělého oplodnění, zejména v případech, kdy lékaři rozpoznali již probíhající přirozené těhotenství.

Média loni zaujal příběh australské matky. Té se narodila dvojčata, která byla počata s odstupem deseti dnů. Tento stav je vzácný a francouzská zpráva z roku 2008 uvádí, že v té době bylo zdokumentováno méně než 10 případů. Superfetace ale podle expertů může být častější, než si uvědomujeme, protože někteří lékaři by ji mohli považovat za obyčejná dvojčata.

Někdy je ale důvod, proč ke dvojímu těhotenství došlo, naprostou záhadou. Své o tom ví i žena z Arkansasu, u níž testy během těhotenství ukázaly, že v její děloze se kromě jednoho plodu vyvinul ještě druhý, který byl počat později.

"Při ultrazvuku bylo vidět jen jedno dítě. Poté jsme ale zaznamenali tlukot srdce druhého plodu. Zdá se, že obě děti byly počaty v jinou dobu," uvedla lékařka z Baltimore Medical Center Karen Boylová.

Pokud k takovému případu dojde, většinou mají oba sourozenci teoreticky jiné datum porodu. Mnohdy ale přijdou na svět společně, což je vždy rizikem pro mladšího ze sourozenců, protože se pro něj jedná o předčasný porod. V dnešní době je ale medicína natolik vyspělá, že si s tím většinou umí poradit.