reklama

Nejen čeští záchranáři musí pravidelně čas od času zasahovat a vytahovat z plechových pastí děti nebo psy. Občas je už však pozdě a tragédii se nedá zabránit. Co se vlastně děje s malým dětským organismem v horkém autě?

Úmrtí dětí v teplem vyhřátých automobilech nejsou neobvyklá, protože dětské tělo se ohřívá třikrát až pětkrát rychleji než tělo dospělého. Nemá totiž dosud plně vyvinutou schopnost vychladnout, vysvětluje server Irish Times.

Takzvaná „úmrtí v horkých autech“, tedy když miminka a batolata umírají poté, co náhodou zůstanou připoutána v bezpečnostních sedadlech, jsou stále častější třeba v severní Americe, kde rodiče nechávají děti příliš dlouho v autě. Průměrně tímto způsobem v USA zemře 38 děti ročně, mezi roky 2003 a 2013 toto číslo rapidně narostlo.

Stačí pouhá půl hodina a dítě je ve smrtelném nebezpečí

Venku přitom nemusí být právě 30 stupňů Celsia, aby hrozilo nebezpečí. I ve zdánlivě mírné dny, kdy se teploty pohybují kolem 20 stupňům, může dětem v autech hrozit úpal. Profesor David Diamond, neurolog z University of South Florida, říká, že i za pouhou půl hodinu se může interiér automobilu zahřát až na 35 stupňů.

V závislosti na oblečení a chvíli, kdy naposledy něco pilo, dítě může zemřít kvůli hypertermii, tedy přehřátí organismu, za pouhých 15 minut. A to i když je venku „pouhých“ 23 stupňů. V této situaci nepomůže ani to, že rodič nechal dítěti pootevřené okénko.

A jak přesně probíhá taková smrt? Stačí pouhých pět minut v uzavřeném autě, aby došlo k přehřátí dětského organismu. Následně se dostaví bolest hlavy a začíná otékat obličejové svalstvo. Pak dítě začne být malátné a ztrácet vědomí. Za 20 minut začíná mozek otékat, který následně tlačí na lebku. Přestává fungovat centrální nervový systém a ucpávají se komůrky v mozku. Po 25 minutách se v mozku začíná ukládat kyselina mléčná. Po dalších 10 minutách začnou selhávat ledviny. Po 40 minutách se do plic dostává voda a krev. Asi po 40 minutých nastává smrt dítěte.

Jak reagovat v případě nouze?

Pokud si všimnete uvězněného dítěte v zaparkovaném autě stojícím na slunci, snažte se voláním zajistit pomoc okolí a najít majitele auta. Když se vám to nepovede, volejte ihned číslo tísňového volání 112. Pokud však dítě v autě již nereaguje, vězte, že je v ohrožení života. V tom případě ihned volejte záchranou službu (155) a policii (158) a za každou cenu se snažte dostat do vozidla. Okno, které je otevřeno pouze na malou škvíru nemůže plně zajistit proudění vzduchu v autě a interiér se stejně zahřeje.