Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V noci si šli lehnout, ráno byli pryč. Kam zmizelo ze dne na den 3000 lidí?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Když šel 10. prosince 1939 plukovník Li Fu Sien spát, byla jeho jednotka rozmístěná proti Japoncům na břehu řeky Jang-c’-ťiang v naprostém pořádku a připravena k obraně strategického mostu u města Nankingu. O to horší překvapení jej čekalo ráno. Vzbudil jej jeho pobočník a oznámil mu, že muži z jeho pluku prostě zmizeli. V zákopech našli zbraně připravené k palbě, kulomety mířící na nepřítele, osobní věci vojáků a dokonce ještě vařící varnice s čajem. Po 2988 mužích, kteří drželi 3,2 kilometrů fronty, však ani stopy.

Vyšetřování nepřineslo žádnou odpověď. Muži, kteří byli na hlídkách z jiných jednotek, nic neviděli. Most k nepříteli nikdo nepřešel. Z pozic se nikdo nehnul. Nebyl slyšet boj ani palba. Místní také nic neviděli. Byla to záhada.  

A je to záhada, která trápí Čínu do dnes. Samozřejmě, že se na scéně objevila celá řada záhadologů, kteří mají o tom, co se stalo 10. prosince 1939, naprosto jasno.

Čínské vojáky mělo unést UFO. Stali se obětmi tajemných sil. Zmizeli v paralelním vesmíru. Cestovali v čase. Japonci použili záhadný plyn, který je vymazal ze světa. Propadli se do dutozemě…

Dnes se však zdá, že odpověď je daleko jednodušší. Je nepravděpodobné, že by vojáci dezertovali k Japoncům. Bylo známo, že ti zajatce neberou.  Vojáci prostě potichu dezertovali. Místní rolníci nebyli právě bojechtiví a mladým mužům v útěku pomohli.

Velení čínské republikánské armády pak vše skrylo. V kritické fázi války s Japonskem si nemohli Číňané dovolit takovouto ostudu. Po roce 1948 neměli ani komunisté zájem vnést světlo do celé události.  

Přesto, že muži z jednotky byli "posluhovači" poraženého režimu, který skončil na Tchaj-wanu, pořád to byli Číňané v boji proti Japoncům. A ostuda je jen jedna. Tudíž vojáci prostě zmizeli. Nedezertovali.

Témata:  II. světová válka Čína historie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy