Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečné hrátky? Australští vačnatci mají tolik sexu, že z něj umírají

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Perth - Sex může zabíjet. A nejen formou pohlavních nemocí nebo třeba infarktu, pokud jsou radovánky příliš vášnivé. Jste-li totiž maličký australský vačnatec, páření je pro vás dost riskantní záležitosti.

Jsou malí, hnědí a vypadají jako myš. Biologové je znají zejména díky jejich mimořádnému sexuálnímu apetitu. Vydrží se totiž pářit až 14 hodin denně po dobu několika měsíců. A tato jejich sexuální náruživost je doslova zabíjí.

Vše už došlo tak daleko, že dva druhy australských vačnatců musely být zapsány na seznam ohrožených druhů. Během svých pářících rituálů, které trvají několik týdnů, se samice i samci pohybují z místa na místo s jedním jediným účelem – najít dalšího partnera a pářit se s ním několik hodin.

"Jsou vlastně jako zombie, všechny ostatní potřeby potlačí." vysvětluje pro televizi CNN Jeff Corwin, expert na divokou přírodu. Problém ale je, že samci vačnatců při takto dlouhém páření vyprodukují nadměrné množství testosteronu. Ten jim pak způsobuje vnitřní krvácení a uhynutí.

"Dělají to tak už po miliony let. Co nejvíckrát se spářit s co největším množstvím samic, to je strategie s jejíž pomocí tento druh přežívá." říká Corwin. "Sex navíc není tím největším nebezpečím, tím jsou predátoři jako kočky nebo psi." doplňuje.

Problém je také globální oteplování. Vědci proto navrhují, že by mělo být těmto druhům umožněno migrovat do jižní Austrálie, kde je studenější klima. Neví ale, jak je k migraci přimět.

Jedním z řešení také bylo, že by se samci a samice v přírodě oddělili a byli by uměle vysazováni na stejné místo pouze za účelem páření. Na podobný postup existuje i vědecký experiment, jedná se ale o příliš silný zásah do ekosystému.

Vačnatci přitom nejsou jediným druhem, který umírá během náročného páření. Některé druhy australských hadů například provozují pářící rituály, které jsou pro samce velmi náročné. Ti tak stárnou a následně umírají mnohem rychleji. 

Témata:  Austrálie krysy příroda

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy