Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak působí vejce na lidské tělo? Vědci se dlouho mýlili, pravda se ukázala až teď

Vejce
Vejce
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Vejce zvyšují hladinu cholesterolu. Obecně známá průpovídka, která se o této potravině říkala dlouhé roky, a lidé se proto jejich nadměrné konzumaci vyhýbali. Jak se později ukázalo, mezi konzumací vajec a srdečními chorobami neexistuje žádná spojitost. Až dnes ale vědci konečně zjistili, co vejce s lidským tělem dokáží.

V minulosti odborníci před nadměrnou konzumací vajec varovali. Tvrdili, že mohou negativně působit na hladinu cholesterolu v krvi a způsobovat i tak závažné obtíže, jako jsou srdeční onemocnění a kolapsy.

Postupné studie ale ukázaly, že tomu tak ani zdaleka není. Vejce jsou pro náš organismus spíše prospěšná a nikdy nebyla prokázána spojitost mezi jejich častější konzumací a vznikem srdečních onemocnění.

Poslední publikovaná studie ale vědcům vyrazila dech. Zjistila totiž, že každodenní konzumace vejce naopak snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Studie se účastnilo 400 000 dospělých osob v Číně, které podle různých časových harmonogramů pojídali vejce. Někteří denně, jiní méně často nebo téměř vůbec.

Výsledek výzkumu ukázal, že každodenní jedlíci vajec měli o 18 procent nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, tedy například na srdeční infarkty a mrtvice, ve srovnání s dospělými, kteří se vejcím vyhnuli úplně.

Podle časopisu Heart, v němž byla studie zveřejněna, kardiovaskulární onemocnění zahrnuje například srdeční selhání, arytmie a problémy se srdeční chlopní. Těmto problémům přispívá zvýšený krevní tlak, nadměrná zátěž, obezita a zvýšená hladina krevního cukru.

A právě proti těmto rizikovým faktorům by vejce mohla sloužit jako lék. "V minulosti lékaři varovali pacienty, aby se vyhnuli přílišnému množství vajíček. Přestože vejce obsahují vysoce kvalitní bílkoviny a další pozitivní výživové složky, mají také vysoký obsah cholesterolu, který byl považován za škodlivý," vysvětlil Canqing Yu, spoluautor studie a docent na Pekingské univerzitě. 

Podle něj byly předchozí studie značně nepřesné díky menšímu počtu testovaných jedinců a omezenému přístupu k informacím. Vědci se proto zaměřili na 416 213 účastníků, kteří nikdy netrpěli rakovinou, kardiovaskulární chorobou nebo diabetem. Více než 13 procent z nich ve věku od 30 do 79 let uvedlo, že jedli vejce denně, zatímco jen něco málo přes 9 procent hlásilo, že vejce nejedli vůbec.

"Téměř všichni účastníci jedli slepičí, ne kachní vejce," dodal Yu, který sledoval tuto vybranou skupinu lidí přes devět let. Zaměřil se na závažné koronární příhody, jako jsou srdeční záchvaty a mrtvice, včetně hemoragických mrtvic, tedy těch, kdy krevní céva praskne v mozku zpravidla kvůli nekontrolovanému vysokému krevnímu tlaku, a ischemických mrtvic, kdy se krevní céva mozku zablokuje, obvykle krevní sraženinou.

"Kardiovaskulární choroby jsou v Číně hlavní příčinou úmrtí, představují polovinu celkové úmrtnosti," uvedl Yu a dodal: "Mrtvice, včetně hemoragické a ischemické mrtvice, je první příčinou předčasné smrti, následované ischemickou chorobou srdeční."

Během pozorování zemřelo 9 985 lidí na kardiovaskulární onemocnění a u dalších 5 103 se závažné koronární příhody objevily. Téměř 84 000 dalších účastníků prodělalo v tomto časovém období nějaké srdeční onemocnění. Při analýze údajů pak výzkumníci zjistili, že denní konzumace vajec souvisí s nižším rizikem výskytu srdečních onemocnění.

Ve skutečnosti měli účastníci, kteří jedli jedno vejce denně, o 26 procent nižší riziko výskytu hemoragické mrtvice. Úmrtnost na tento typ mrtvice byla u osob, které jedli vejce denně, o 28 procent nižší. Denní konzumace vajec také snížila o 12 procent riziko ischemické choroby srdeční.

Na základě výsledků je Yu přesvědčen, že konzumace vajec v rozumném množství může snížit výskyt kardiovaskulárních onemocnění, zejména hemoragické mrtvice. "Tento výzkum je zdaleka tím největším, který se této problematice věnuje," dodal.

Témata:  vejce vědci nemoc

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy