reklama

Právě UCI ve čtvrtek podvečer zveřjnil na svých webových stránkách seznam zemí i počet závodnic, které můžou pomýšlet na účast v závodech pod pěti kruhy a to jak v hromadném silničním závodě, tak právě i v časovce. Zatímco do zmiňované první disciplíny své zástupkyně vyslat 20 zemí, do časovky, o kterou jde i Martině Sáblíkové, pouze 18.

Vzhledem k dosavavdním výsledkům na různých mezinárodních závodech, ve kterých se bojovalo o účast v Riu, to vypadalo, že Sáblíkovou už nic zastavit nemůže a že se v srpnu v Brazílii skutečně objeví. A to zvlášť poté, co česká sportovkyně zajela vloni v září na mistrovství světa v časovce desáté místo v redukovaném pořadí. A právě umístění do 10. místa na tomto závodě byla jedna z podmínek, jak se dostat do Ria. Dalších 15 jmen bylo na olympiádu vybráno na základě světového žebříčku vydaného k 31. březnu tohoto roku. Vzhledem k tomu, že v tomto žebříčkku Česko figurovalo až na 46. pozici, start v Riu by se ho netýkal a proto tak všichni spoléhali na 10. misto z mistrovství světa.

Když se seznam ve čtvrtek zveřejnil, nešetřil trenér Sáblíkové Petr Novák jadrným výrazivem. „Tak my jsme se honili na hov.. a utratili miliony na přípravu a pro nic? A cyklistický svaz není ani schopný znát pravidla?" A s podivem reagoval na nemilou informaci i generální sekretář Českého svazu cyklistiky Stanislav Kozubek. „To místo tam jednoznačně mělo být. Prvních deset zemí z časovky v Richmondu ho má přece zaručené. Nedokážu si to vysvětlit. Požádáme UCI o vysvětlení. V životě by mě nenapadlo, že by něco takového mohlo nastat. I ostatní země si vyložily pravidla stejně jako my, všichni nám k postupu Martiny gratulovali," uvedl konkrétně.

Samotný prezident Českého svazu cyklistiky Marián Stětina se na podrobnosti zeptal šéfa silniční komise UCI Matthewa Knighta, nic bližšího se však nedozvěděl. „Bylo mi řečeno, že se na to Matthew Knight ještě jednou podívá a pošle české asociaci oficiální stanovisko," řekl.

Podle generálního sekretáře Kozubka může být na vině i nejednoznačně psaná kritéria,  která musí sportovkyně splnit. „Dají se totiž často vykládat dvěma směry. Také dráhaři do poslední chvíle nevěděli, jak to přesně bude. Dokonce ani britští funkcionáři, kteří by měli anglicky napsaná kritéria pochopit nejlépe, nám je nebyli schopni jednoznačně vyložit."