Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak rychle se rozšíří epidemie po celém světě? Vědci nasimulovali hororový scénář a jsou v šoku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Svět se zmenšil. Podle posledních studií se člověk může dostat domů odkudkoliv na světě za 36 hodin. Znamená to také, že během 36 se může po celém světě rozšířit jakákoliv nová nemoc, popisuje světovou situaci The Conservation.

Španělská chřipka vypukla v roce 1918 a trvalo jí dva roky, než se rozšířila po světě. HIV/AIDS se v Africe objevil v 60. letech. Na plno však epidemie propukla až v 80. letech.

SARS se rozšířil z Asie do Kanady, MERS se dostal ze Saudské Arábie do Jižní Koreje a do Evropy se z Afriky spolu s turisty a humanitárními pracovníky dostala ebola. Zatím se podařilo epidemiím zabránit, ale vzhledem k stoupající odolnosti nemocí vůči antibiotikům je jen otázkou času, kdy propukne celosvětová epidemie. Světová zdravotnická organizace (WHO) bije na poplach.

Obrovskou roli hraje i změna klimatu. Zatímco před 30-40 lety nebylo jednoduše možné, aby se některé nemoci objevili například ve Střední Evropě. Dnes se zvyšujícími se teplotami je jen otázka času, kdy se ve Střední Evropě objeví i některé tropické nemoci jako je například malárie nebo cholera. Naopak v Číně hrozí hepatitida A.

Velkým nebezpečím je i velký přesun obyvatelstva. Uprchlíci z exotických zemí často sebou přinášejí i exotické nemoci a parazity. Ty se poměrně snadno mohou rozšířit mezi původní obyvatelstvo, které proti nim nemá vybudovanou žádnou imunitu. Naopak epidemie chřipky, angína nebo zápal plic může být pro uprchlíky fatální. V nejhorším scénáři by mohlo dojít v uprchlické populaci ke křížení virů a vznikl by supervir.

WHO proto chystá plány pro vypuknutí nových epidemií. Je však především spolupráce všech vlád, aby systém, který má zabránit celosvětové katastrofě, fungoval. Musí být také vyvinuty nové a silnější léky. Bohužel otázka již nezní, zda epidemie propukne. Otázka je, kdy to bude.   

Témata:  ebola MERS zdraví Země 1

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy