reklama

Vyplývá to z výzkumu kalifornských vědců, kteří na 40 mobilních telefonech, jež testovali, objevili stopy všeho od kofeinu a koření, až po tělová mléka či antidepresiva, napsal zpravodajský server BBC News.

Podle vědců zanecháváme stopy molekul, chemikálií a bakterií na všem, čeho se dotkneme. A dokonce ani důkladné umytí rukou nezabrání jejich přenosu na předměty každodenní potřeby.

S využitím techniky nazvané hmotnostní spektrometrie tým vědců z Kalifornské univerzity testoval 500 vzorků odebraných z mobilních telefonů dospělých dobrovolníků. Tyto vzorky pak porovnali s molekulami z identifikační databáze a sestavili "profil životního stylu" každého majitele telefonu.

Výsledky byly velmi zajímavé, uvedla doktorka Amina Bouslimaniová, která se na studii podílela. "Analýzou molekul, které nechali na svých telefonech, jsme dokázali například říct, že dotyčná osoba je s větší pravděpodobností žena. Používá luxusní kosmetiku, barví si vlasy, pije kávu, má raději pivo než víno, má ráda kořeněné jídlo, léčí se na depresi, nosí krém s ochranným slunečním faktorem a používá repelent. Z toho se dá usuzovat, že tráví hodně času venku - a podobně," dodala.

Většina z molekul se pravděpodobně na mobilní telefony přenáší z kůže, rukou a potu lidí. Předchozí výzkumy zjistily, že repelenty proti komárům a krémy s ochranným slunečním faktorem nechávají stopy na lidské kůži obzvláště dlouhou dobu - dokonce i několik měsíců od posledního použití.