Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozí vám vážné zdravotní problémy? Jedna část těla prozradí víc, než tušíte

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Praha - Na některé části těla poněkud zapomínáme, jelikož nejsou právě na očích. To je případ chodidel. Ta nás přitom mohou upozornit, že to jde s naším zdravím z kopce. A nejedná se o potíže, nad kterými byste měli mávnout rukou. Přehled toho, co všechno můžeme „vyčíst“ z chodidel, přináší server grandparents.com.

Bolest, když ráno vstanete z posteleMůže se jednat o artritidu, ale i plantární fascitidu (planta – chodidlo), což je velmi nepříjemný zánět šlachy, která spojuje patu s prsty. Tímto onemocněním často trpí závodní běžci a lidé s nadváhou. Pozor také na vysoké podpatky a obnošené boty.

„Sportovní obuv je třeba vyměnit po zhruba 600 uchozených kilometrech či jednoduše po roce pravidelného nošení,“ říká podiatrička Jane Andersenová ze Severokarolínské univerzity v Chapel Hill.

Bolest, která se zhoršuje v průběhu dneV této situaci by mohlo jít o únavovou (pochodovou) zlomeninu některé kůstky při nadměrné fyzické aktivitě nebo z důvodu osteoporózy (řídnutí kostí). Bolest ustupuje při odpočinku, naopak se zhoršuje s přibývajícími kily. Léčba není jednoduchá. Budete muset nosi ortopedickou botu nebo jít na operaci.

Bulky a změna barvy kůžeKaždý z nás již slyšel o rakovině kůže. Když se ale prohlížíme, na chodidla zapomínáme, přitom nádor kůže se často objeví právě tam. Jestliže tedy zpozorujete neobvyklé mateřské znaménko na nártu či plosce, vyhledejte lékaře. Jakoukoli bulku by měl vidět podiatr.

Nezapomínejte na nehty. „Melanom, nejsmrtelnější typ rakoviny kůže, může začít jako tmavá tečka pod nehtem,“ upozorňuje Andersenová a tím, že případná krev pod nehtem dříve či později odteče, nádor nikoli.

Necitlivost – pocit „zdřevnatělých“ chodidelZde se může jednat o celou řadu závažných chorob od poruchy cirkulace krve po příznaky alkoholismu. Při periférním cévním onemocnění (PAD) se zužují cévy, a tím i průtok krve. PAD je doprovázená bolestí a pocitem chladných nohou.

„Studené nohy“ mají hlavně muži po padesátce, kuřáci a lidé s vysokým krevním tlakem. Jesliže v tomto případě pozorujete změny barvy kůže, do úvahy připadá Raynaudova nemoc, která je charakterizována záchvaty zblednutí a bolestí periferních částí těla, zejména pak prstů.

Necitlivost chodidel je dále typickým příznakem neuropatie při cukrovce. U řady pacientů si zjistí diabetes právě až kvůli neuropatii. Ta je zákeřná v tom, že necítíte poranění kůže, infekci či vředy. V extrémních případech je pak nutná amputace. „Zdřevnatělé“ nohy vás také mohou upozornit, že to přeháníte s alkoholem, který působí jako nervový jed.

Oteklý kotník a nártK tomuto problému dochází celkem běžně, pokud z nějakého důvodu dlouho stojíte. Pak jsou zde ale i závažnější faktory. Zlomenina, natržení šlachy či nedostatečná funkce tepen a žil. Pokud je otok výrazný a nevíte o zranění, vydejte se k podiatrovi. Ten změří puls v cévách dolních končetin a udělá testy na funkci štítné žlázy. Chodidla mohou otékat také po lécích na vysoký tlak či při takzvané městnavé srdeční slabosti, což je chronické srdeční selhání provázené zadržováním tekutiny v těle.

Svědění a šupinky kůže na prstechS největší pravděpodobností jde o atletickou nohu. Tato mykóza je infekční a většinou k ní přijdete, když máte zpocené nohy v těsné obuvi. Můžete ji ale dostat také z kontaminovaných povrchů - ve sprchách, z ručníků, z koberců, z dalších bot apod. Atletická noha se může změnit v plíseň nehtů, která se především u starších pacientů špatně léčí. Polovina seniorů nad 70 let trpí tímto onemocněním.

Změna chůze a držení tělaNa nic nečekejte a ihned k doktorovi. Může jít o mrtvici, roztroušenou mozkomíšní sklerózu nebo o méně závažné uskřinutí nervu při vyhřeznutí ploténky. Ke změně držení těla dochází při výše zmíněné neuropatii. Nezapomínejte, že jakmile začnete chodit „jinak“, hrozí pády, což je nebezpečné především pro seniory.

Změnu chůze nemusíte sami u sebe zpozorovat, jelikož není vždy provázená bolestí. Když ale bolest (hlavně v zádech) cítíte, patrně došlo ke změně polohy kosti či kloubu v jedné noze.

Témata:  lidé zdraví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy