reklama

Výzkum provedený na vzorku 20 tisíc mužů a žen středního věku ukázal, že ti, kteří pravidelně pijí kávu, mají mnohem nižší míru úmrtnosti. Podle vědců je ideální vypít čtyři šálky kávy denně.

Předchozí studie zjistily, že káva může zlepšit funkce jater, snížit zánět a zvýšit funkci imunitního systému. Nejnovější výzkum také naznačuje, že by mohla snížit riziko předčasného úmrtí ze všech příčin - až o dvě třetiny.

Přesněji řečeno - čtyři šálky kávy každý den podle vědců snižují riziko předčasné smrti o 64 procent, tři šálky o 30 procent a dva o 22 procent ve srovnání s těmi, kteří kávu nepijí vůbec nebo jen výjimečně.

Jak poukazuje server The Telegraph, studie byla observační, to znamená, že není možné přímo dokázat, že velké množství kávy opravdu ovlivňuje úmrtnost. Tyto závěry jsou ale v souladu s poznatky amerických výzkumníků. Ti v červenci zjistili, že každodenní pití jednoho šálku kávy snižuje v průměru o 12 procent riziko smrti z jakéhokoliv důvodu, tří šálků — o 18 procent. Do výzkumu se zapojilo přibližně 190 tisíc lidí.

Káva obsahuje řadu sloučenin, které ovlivňují lidské tělo, včetně kofeinu, diterpenů a antioxidantů. Vědci se domnívají, že některé z nich mají ochranný účinek. Jiné studie také nalezly podobné výsledky u těch, kteří pijí kávu bez kofeinu. Vědci dospěli k závěru, že za to mohou antioxidační rostlinné sloučeniny v kávě.