reklama

Pokud často spíte neklidně, mohlo by to být varovným příznakem vážnějších problémů spojených s duševním zdravím, ukazuje nová studie psychologů z univerzity v Turku. Zjištění expertů naznačují, že noční můry by měly být považovány za včasné varování možné duševní poruchy.

„Riziko je příliš velké, většina těch, kteří trpí nočními můrami, sice netrpí sebevražednými sklony, ale časté úzkostné noční můry je třeba brát vážně a lidé by měli vyhledat pomoc,“ uvedl autor studie Nils Sandman pro server PsyPost, zpravodajský portál o psychologii.

Výsledky studie vychází z analýzy finského průzkumu National Finrisk, do kterého se zapojilo 71,068 účastníků a který probíhal každých pět let od roku 1972 do roku 2012. Výsledky vědeckých studií je totiž „třeba vícekrát opakovat, než je budeme moci konstatovat jako vědecká fakta,“ řekl Sandman.

Průzkum Finrisk z roku 2001 ukázal, že noční můry mohou zvýšit riziko sebevraždy. Sandmanův tým proto chtěl tento nález znovu otestovat, protože „údaje použité v této studii zahrnovaly válečné veterány, což by mohlo mít vliv na výsledek.“

V nové studii proto bylo zkoumáno 3,139 válečných veteránů, součástí studie bylo i jejich srovnání s běžnou populací. Bylo prokázáno, že sice mají více nočních můr než běžná populace, ale nebylo zjištěno, že by u nich existovalo větší riziko sebevraždy.

„Dali jsme tak za pravdu výsledkům původní studie a teď mnohem lépe chápeme, že častější noční můry zvyšují, i když jen mírně, riziko sebevraždy,“ řekl Sandman. Studie definuje noční můry jako „intenzivní sny s negativním emočním tónem“. Bylo zjištěno, že tyto časté úzkostné noční můry mohou zvýšit riziko poruchy nálad a sebevražd jak mezi širokou veřejností, tak i mezi veterány druhé světové války.

Sandman ale také poznamenal, že studie má jistá omezení. Tým neměl k dispozici informace týkající se témat či obsahu nočních můr, které by bylo možné využít pro přesnější analýzu. Tým také zjistil, že noční můry zvyšují riziko sebevražd u obou pohlaví, ale že ženy mají více nočních můr, zatímco u mužů existuje významně vyšší riziko sebevraždy.

Psychologové se domnívají, že i když existují i další silnější rizika sebevraždy, noční můry jsou „potenciálně modifikovatelný rizikový faktor“ v prevenci sebevražd. „Je stále více důkazů, že noční můry jsou spojeny s mnoha problémy duševní pohody. V budoucnu by se jim mělo dostat více klinické pozornosti, protože mohly mít hodnotu jako časný varovný signál závažnějších problémů,“ dodal Sandman.