Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se děje s lidmi, kteří jedí lidské maso?

kanibalismus
kanibalismus
Foto: Pixabay

Londýn - Jak víme ze zombie filmů, nemrtví nejvíce touží po lidských mozcích. Napadlo vás někdy, co by se stalo, kdyby takový lidský mozek snědl obyčejný člověk? Odpovědí na otázku, co se stane, pokud budete jíst lidské mozky nebo jiné části lidského těla, se zabývá server Medical Daily.

Pokud narazíte na lidský mozek a budete mít možnost snít jej, tak byste podle odhadů pozřeli v každých 100 gramech 78 kalorií, 10 gramů tuku, 11 gramů bílkovin a 1 gram sacharidů.

Zároveň byste se ale mohli nakazit nějakou hodně nepříjemnou nemocí. Z historie totiž víme, že pojídání mozků vedlo k přenášení transmisivní spongiformní encefalopatie (TSE), tedy vzácného neurodegenerativního onemocnění, které se vyskytuje u lidí i zvířat, a které vždy končí smrtí.

Struktura poškozené tkáně připomíná mycí houbu - proto označení spongiformní. Přívlastek transmisivní naznačuje, že je nemoc přenosná.  A encefalopatie je termín, který obecně označuje poruchu funkce mozku.

Mezi druhy TSE u lidí patří Creutzfeldt-Jakobova nemoc, Gertsmanův-Strausslerův-Schenkerův syndrom, Fatální familiární insomnie nebo Kuru. U zvířat je to pak BSE, tedy nemoc šílených krav, scrapie (klusavka). 

Mezi běžné příznaky TSE patří změny osobnosti, nedobrovolné pohyby, neobvyklé pocity, nespavost, zmatenost, silné bolesti hlavy a problémy s pamětí. Další možné vedlejší účinky zahrnují psychiatrické problémy, jako je deprese, nedostatečnou koordinaci a nestabilní chůzi. V současné době neexistuje žádná léčba, která by mohla zastavit progresi některé z ruhů TSE, tyto nemoci tedy v průběhu několika měsíců až několika let končí smrtí nakaženého.

Mozek tedy ke konzumaci příliš vhodný není. A co další části lidského těla? Tělo dospělého muže obsahuje asi 80 000 kalorií a obrovské množství nasycených tuků. S konzumací jiných částí těla sice není spojována žádná choroba, přesto to ale není „nejlepší výživový nápad", uzavírá server.

Témata:  lidé kanibalismus mozek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy