Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Perete spodní prádlo dohromady s ostatním oblečením? Děláte zásadní chybu

Pračky
Pračky
Foto: Pixabay

Přiznejme si to – často jsme líní před praním kontrolovat etikety u každého kousku oblečení. Roztřídíme ho podle barvy a dál to většinou neřešíme. Pereme tak dohromady kalhoty, trička i spodní prádlo. Jenže právě to je podle expertů chyba.

Když pereme, je důležité do bubnu dávat zvlášť spodní prádlo. Proč? To se vám pokusíme v několika bodech vysvětlit.

Spodní prádlo obsahuje výkaly

Vědci prokázali, že průměrný kousek spodního prádla na sobě může mít až desetinu gramu fekálií. Takže pokud jej dáte do pračky spolu s jiným oblečením, hádejte co se stane? Kvůli jedinému kousku spodního prádla se tak do vody může dostat asi 100 milionů bakterií E. coli a Staphylococcus aureus, tedy zlatého stafylokoka. Toto číslo vychází z výzkumu provedeného doktorem Charlesem Gerbem, profesorem mikrobiologie na univerzitě v Arizoně.

Studená voda

Plně automatické pračky nám dnes praní výrazně usnadňují. Řada programů využívá k praní studenější vodu, než bylo běžné dříve. Je ale třeba pamatovat na to, že teplota potřebná k zabití bakterií na našich oděvech, zejména na spodním prádle, je minimálně 40 stupňů Celsia. Zvláště spodní prádlo je lepší prát v horké vodě – obzvlášť pokud jeho majitel trpí nějakou infekci.

Nebezpečí hrozí obzvláště malým dětem a seniorům

Děti a starší lidé mají nižší imunitu. Jsou mnohem citlivější na infekce než my a špatně prané prádlo je poslední věc, kterou potřebují. Vědci dokonce doporučují zvýšit teplotu vody při praní na 60 stupňů Celsia, pokud je v domě někdo nemocný nebo s oslabenou imunitou, protože právě tato vysoká teplota zabije všechny bakterie.

Spodní prádlo a utěrky v jednom bubnu

Lidé si dávají dobrý pozor na to, aby jejich kuchyně byla čistá. Ale pokud budeme společně prát utěrky a spodní prádlo, moc si nepomůžeme. Pokud nebudeme tyto dva druhy prádla oddělovat, může spodní prádlo na kuchyňské utěrky přenést již zmíněného stafylokola a E. Coli. A z utěrky se bakterie přenesou na kuchyňského nádobí. A to rozhodně není hezká představa.

Silný prací prostředek není řešením

Většina z nás spoléhá na silné čisticí prostředky, ve kterých pereme naše oblečení. Ale kvůli teplotě, kterou používáme, je i tak pravděpodobné, že naše oblečení bude infikováno. Pokud nepoužíváte k praní horkou vodu, možná používáte prací prášek s bělicím prostředkem. Pokud ale chcete výrazně snížit šanci na přenos infekce, musíte používat obojí zároveň - tedy jak horkou vodu, tak prášek s bělícím prostředkem. Pokud už musíte prát na nižší teploty, je dobré použít dezinfekční prostředek na prádlo.

Používáte tekuté prací prostředky

Je známo, že tekuté prostředky neobsahují bělící činidla. Proto nejsou vhodné k praní spodního prádla a jiných nečistých oděvů, protože je to právě bělící činidlo, které zbavuje oblečení infekcí a bakterií. Práškové čisticí prostředky jsou v takovém případě lepší, protože většinou bělící prostředek obsahují.

Témata:  pračky zdraví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy