Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se stalo v roce 1518? Jedna z nejzáhadnějších událostí historie je dodnes nevyřešena

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Štrasburk, rok 1518 - došlo k jedné z nejvíce tajemných události na světě. Všechno začalo kolem července kvůli jedné ženě - údajně se jmenovala Frautofea, která začala nepřetržitě 6 dní za sebou tancovat v ulicích města a zdálo se, že nemůže přestat. Zemřela kvůli obrovskému vyčerpání. Hned poté ji následovalo několik desítek lidí - prý 34. Tancovali tak dlouho, dokud jejich život neskončil stejně jako život ženy, která jako první byla posedlá záhadnou nemoci.

Tímto ale příběh nekončí. Po měsíci už tancovalo více než 400 osob. Lidé vypadali, jako kdyby byli v nějakém tranzu, mávali rukama, měli halucinace, křičeli a dělali zvířecí zvuky. Když už to organismus nevydržel, tak tanečníci smrti dostávali infarkt, nebo mozkovou mrtvici.

Správa města doufala, že lidé se unaví a přestanou, a proto úředníci Štrasburku celou událost podpořili např. bylo určeno zvláštní místo pro tančící a pronajali hudebníky. Podle církve byla to kletba sv. Vita, který seslal tuto nemoc na hříšníky.  

Zdálo by se, že se jedná jen o nějakou městskou povídačku nebo pověst, ale případ byl dopodrobna probádaný lékaři, kronikáři a kněží. Štrasburk není jediným místem, kde došlo k takové epidemii tance smrti např. v Cáchách, ve Francii a Nizozemsku došlo ke stejné události - dohromady sedmkrát.

Historici dodnes netuší, co mohlo způsobit tuto epidemii tance smrti. První teorii je mouka s paličkovicí. Druhou nějaké tajemné rituály. Třetí přepracovanost, nervy a stres.

Nicméně dnes je tato masová hysterie známá jako „taneční mor” a v samotném Štrasburku pohltila více než 400 lidských životů.

Témata:  historie Francie tajemství záhady

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy