Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dopřáváte si odpolední šlofík? Vědci zjistili zajímavou věc

Kdo by neměl rád spánek?
Kdo by neměl rád spánek?
Foto: Pixabay

Každý si čas od času rád zdřímne, třeba po vydatném víkendovém obědě. Vědci ale zjistili, že odpolední šlofíky mohou pořádně uškodit zdraví. Pak ale otočili a přišli na to, že v jednu dobu je to skutečně ku prospěchu.

Lidé, kteří si krátká odpolední zdřímnutí dopřávají pravidelně, si mohou pořádně škodit. Především v případě, že jejich spánková siesta je dlouhá a spíš než šlofík připomíná předskokana nočního snění.

A zatímco až doteď se odpolední siesta brala v podstatě bezvýhradně jako přínosná věc, nejnovější vědecké studie ukazují, že pravda je úplně jinde.

Jak totiž upozorňuje britský Mirror, vědci z tokijské univerzity zjistili, že lidé, kteří si denně dopřávají šlofíky delší než půl hodiny, mají skoro o 50 procent vyšší riziko onemocnění cukrovkou oproti těm, kteří uléhají až večer a celý den fungují bez "dobíjecích pauz".

Vedoucí výzkumného týmu Tomohide Yamada upřesnil, že zvýšené riziko se týká diabetu druhého typu. Ale uklidnil, že pokud si zdřímnete na méně než půl hodiny, můžete být v klidu.

"Několik studií prokázalo, že takto krátká zdřímnutí naopak zlepšují motorické schopnosti a pomáhají soustředit se," tvrdí Yamada.

Pokud naopak zaspíte a vaše siesta se protáhne, vstoupíte do fáze hlubokého spánku, kterou ovšem nedokončíte. A proto jste po probuzení ještě víc grogy než před zahájením odpoledního odpočinku.

Později ale odborníci zjistili, že účinné zdřímnutí si během dne na 30 minut může být prospěšné. Nejen, že si lidé odpočinou, ale zároveň to prospívá jejich zdraví, produktivitě a síle mysli. Píše o tom britský The Independent.

Podle vědců je nejideálnějším časem, kdy si šlofíka dát, 15. hodina odpolední. Důvodem je, že náš "cirkadiánní rytmus", se "ponoří" kolem 15:00. Projevuje se tím, že mnoho lidí po obědě pociťuje ospalost a nedostatek pozornosti, takže i samotný mozek vám napovídá, abyste si šli odpočinout.

Spánek byste nicméně neměli protahovat, stačí tak 20 až 30 minut. Pokud byste spali byť jen o pár minutek déle, hrozí, že upadnete do hlubokého spánku, po jehož probuzení vás bude čekat doslova rána. Budete se cítit tzv. "grogy" ještě hodinu po probuzení. Tomuto jevu se říká setrvačnost spánku. 

Ačkoliv může být zdřímnutí částečně přínosné i v případě, že jste v noci moc dobře nespali, dlouhý odpolední spánek by vám ten noční ještě více zkomplikoval. Nic se nemá přehánět.

Podle poslední zprávy britské Spánkové rady (Sleep Council), téměř tři pětiny Britů spí v noci méně než sedm hodin. Celých 12 procent Britů spí v noci dokonce méně, než pět hodin. 

"Pokud máte problémy se spánek, s vaší náladou se pak dějí jen samé špatné věci, týká se to i soustředění, zdraví a imunitního systému," říká Rajkumar Dasgupta, asistující profesor klinické medicíny na univerzitě v Jižní Kalifornii.

"Opravdu není dobré trpět nedostatkem spánku," dodává. Čím více nás má problém s nočním spaním, tím více by se nás mělo uchýlit alespoň ke krátkým zdřímnutím odpoledne.

Některé studie prokázaly, že zdřímnutí poskytuje významný přínos pro zdraví a může skutečně čelit i neblahým dopadům nedostatku spánku. Po zdřímnutí jsou lidé bdělí, kreativnější, mají lepší paměťové schopnosti a lépe se i učí.

To, že jste spali tu správně dlouhou dobu, poznáte tak, že se skutečně budete cítit svěží. Pokud však nepracujete ve společnostech jako je Google nebo Uber, které šlofíky podporují, budete muset přesvědčit své šéfy sami.

Témata:  vědci spánek lidé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy