Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Archeologové v Egyptě objeili tisíce let stará keramická dílna

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Archeologové v provincii Asuán na jihu Egypta objevili 4000 let starou keramickou dílnu. S odkazem na dnešní sdělení egyptského ministerstva pro památky o tom informovala agentura AP.

Nález je nejstarší dosud objevenou keramickou dílnu z dob Staré říše, zlaté éry budování pyramid. Na místě archeologové objevili například vápencový hrnčířský kruh na dutém podstavci.

Podle ministerstva pro památky dílna fungovala v období čtvrté dynastie, tedy v letech 2613 do 2494 před naším letopočtem. Generální tajemník egyptské nejvyšší rady pro památky Mustafá Vazírí označil nález za neobvyklý a uvedl, že napovídá více o tom, jakou roli hrála keramika v běžném životě.

Další nález učinili archeologové v Alexandrie. Ti otevřeli 2000 let starý žulový sarkofág, jehož objevení bylo oznámeno začátkem měsíce. O jeho obsahu tak média dosud spekulovala. Vazírí uvedl, že v něm byly pouze kosterní ostatky a odpadní voda. Sarkofág vážící 30 tun podle něj nejspíše patřil zámožné rodině z období dynastie Ptolemaiovců.

Témata:  Egypt archeologie archeologové

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy